Велинград - online - ПОЩА: Кога разписанието на теснолинейката ще бъде съобразено с нуждите на хората 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПОЩА: Кога разписанието на теснолинейката ще бъде съобразено с нуждите на хората
Публикувано 2013-10-15 09:28:18 от Темпо

Теснолинейката Септември - Добринище, за съжаление все по-непозната за младите българи, е най-романтичната железопътна линия в България, известна по целия свят като Алпийската железница на Балканите. Със своята сложност, като изграждане и експлоатация, в такъв високопланински регион, единствената теснопътна жп линия у нас, свързваща Горно-тракийската низина с Родопите, Рила и Пирин планина е застрашена от глупостта на нас - хората.

Много грозна черта в характера на българина е да не цени това, което има. И дори напротив - да се стреми всячески да го унищожи или осакати. Такъв е и проблемът с днешната експлоатация на теснопътната железница Септември - Добринище. Освен че през 2002 година множество гари по линията бяха закрити и десетки хора останаха без работа, товарното движение по линията бе преустановено, бе закрит цял 16-километров железопътен клон от областния център Пазарджик до теснолинейната гара Варвара. Железният път дори не бе изваден за желязо - окрадоха го апаши.
Когато през 1926 година, на 02 август, се открива първият участък от линията Саранбей - Лъджене, днес Велинград, пазарджиклии обявяват ден на траур, защото се почувствали лишени от директна връзка с Чепинско и по-късно с Разложко. Впоследствие бил построен теснопътният жп клон от Пазарджик до гара Варвара и така движението по теснолинейката се прехвърля от Пазарджик за Велинград и Добринище. През годините много неща са се променили, а това е само история, макар и тъмна, за много дори печална. Много са въпросите, които повечето от нас навярно си задават, но няма кой да им даде отговор...
С влизането в сила на новия график за движение на влаковете през 2012 година хиляди български граждани бяха лишени от всякакъв превоз и то в пикови часове на денонощието. От съкратени влакове пострада и теснолинейката и преди всичко участъкът Добринище - Аврамово и неговите жители. До този момент по линията пътуваха 4 чифта влакове, което значи, че 4 композиции в денонощието отиваха от Септември до Добринище и се връщаха обратно. През 2012 година вечерният влак от Добринище и обедният от Септември бяха отменени. Хиляди хора останаха без превоз от работата до дома. Изписаха се десетки жалби, молби, препоръки, подписки и пр., но никой не чу българските граждани. Както е известно, Разложкият край е един от регионите в страната с най-голям процент на безработицата. Въпреки това прирастът на населението е положителен, което е рядкост у нас. Градовете Разлог и Банско са най-развити в района. Тук има най-голям шанс да си намериш работа, защото има туризъм, предприятия и представителства на държавната администрация. След спирането на най-удобния за прибиране след работа влак в 18:40 ч. от Добринище за Септември мнозина бяха принудени да напуснат работа и да си останат вкъщи, защото нямат условия, за да работят. Движението по линията сякаш спря. Намаля потокът от хора, просто защото няма удобни влакове. Оттогава до днес последният влак за денонощието от Добринище, Банско и Разлог за Септември е в 14:50 ч., а следващият трен заминава за низината чак на другия ден - в 06:40 сутринта.
В края на 2012 година, когато влезе в сила графикът за настоящата 2013-та, от ръководството на БДЖ пуснаха обедния влак от Септември до Добринище, който се връщаше в удобния за всички работещи час - около 18:30 ч., но без да се върне, т.е. отново никакво облекчение не се почувства. За сметка на този влак обаче компанията съкрати вечерната композиция от Септември, като го направи да се движи само до гара Велинград.
Като се има предвид финансовото състояние на железницата, всичко това е допустимо. Да, но идва голямото НО! Докато хората от Разложко трябва да чакат 15 часа между двата влака, то велинградчани получиха нов влак, само час и половина след предишния за Септември, в същото направление. Въпросният влак №16270 пътува и днес, всяка вечер в 20:05 композицията от 3 вагона, т.е. 90 места и 4-ма служители, заминава от Велинград към Септември с пътникопоток между 0 и 5 души. Явно никой не отчита това като загуба за железницата, нито пък мисли за хората. Очевидно, този трен е напълно ненужен, а хората от Якоруда, Аврамово, Белица, Краище, Баня, Юруково, Бабяк, Дагоново и много др. селца и градчета не могат да ходят на работа в Разлог и Банско, защото няма как да се приберат.
Кога ли ще се промени нещо у нас, кога ще започнем да мислим практично??? Няма как да се увеличи пътникопотокът, когато няма влакове, а това трябва да знаят преди всичко самите служители по министерствата, които изготвят тези безумни графици и оставят хората без работа, като за тяхна сметка назначават напълно излишни и губещи влакове по други направления. Цялата грешка на БДЖ идва оттам, че “от горе” не се допитват до кондукторите, началник-влаковете, налниците на превозните служби или хората, пряко свързани с работата по една или друга жп линия, хората, които виждат реално каква необходимост има от влакове и кои от тях са нерентабилни. Защото изготвянето на разписания и техните корекции не се правят възоснова на адекватното мнение на жп служителите по райони, а от графистите в София, някои от които дори не знаят за коя линия правят график, камо ли да се интересуват от нуждите на хората!
Кристиан Ваклинов, Пазарджик

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води