Велинград - online - По стъпките на добрия пример “Цари Мали град” в Белчин 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По стъпките на добрия пример “Цари Мали град” в Белчин
Публикувано 2013-10-22 08:39:31 от Темпо

Хилядолетна е историята на земята ни - разположена на кръстопътя между Европа и Азия, тя е населена от дълбока древност. Траките, илирите и гърците са народите, от които славяните и древните българи наследяват висока антична култура. Всички те оставят своя отпечатък в световната културна съкровищница.

Затрупан от прахоляка на времето, хълмът “Св. Спас” над село Белчин е скрил една дълговечна история за древно познание, драматични събития и свидетелства за появата и гибелта на империи. На 14 октомври колективът на велинградския Исторически музей посети музейния комплекс “Цари Мали град” в село Белчин. Комплексът е филиал на Историческия музей в Самоков и е открит официално на 18 юли тази година. Датата не бе избрана случайно, защото на 14 октомври е денят на Света Петка Българска, а част от комплекса е средновековната църква “Св. Петка”, която пази частица от мощите на светицата.
За видяното и почувстваното на това свято и в същото време много археологическо и историческо място разказаха:
Георги Куманов, етнолог в Историческия музей: “Цари Мали град” е един прекрасен музеен комплекс, включващ разнообразни и интересни обекти като двете църкви от 15 и 17 век, пазещи мощите на Света Петка и Свети Иван Рилски. За по-малко от 3 месеца комплексът е посетен повече от 100 хиляди души и е на първо място в класацията на обектите за културен туризъм на българската археология. След него е златното съкровище на гетите от Омортаговата могила в Свещари, открито от екипа на проф. Диана Гергова, ръководител и на нашите разкопки на връх Острец. На втория етаж на църквата “Св. Петка” има невероятна експозиция на старопечатни книги и икони. Белчинските икони са създадени два века преди Възраждането в България, като най-старата е изписана през 1653 г. Основните олтарни икони на Христос и на Света Богородица са оригинали и в продължение на дълги години са съхранявани в криптата на храм-паметник “Св. Александър Невски”. Други забележителни икони са “Исус на трон с апостоли” от 1653 г., ”Богородица с младенеца на трон с пророци” също от 1653 г., ”Свети Никола” и ”Тримата Светители” от 17 век, а иконостасът, който е от 17-19 в. е изключително красив със своята дърворезба. Останах впечатлен и от много симпатичната и интересна етнографска изложба, но най-впечатлява реставрацията и консервацията на късноантичната крепост, по моя преценка много добре реализирана от колегата археолог Веселин Хаджианчев и неговия екип. Трябва да отбележа, че е представена много успешно и музейната експозиция в двете възстановени кули. Смятам,че музейният комплекс “Цари Мали град” се превръща в пример на процеса за създаване на един прекрасен обект за културен туризъм.
Димитър Байраков, археолог в Историческия музей: “Впечатленията ми са изцяло положителни, защото това е един културно-исторически обект, изграден по всички европейски и международни норми и правила. Той е пригоден за голям туристически поток. Има изградени повече от 50 информационни табла. Приятно впечатление ми направи, че за разлика от други обекти, тук е постигнат баланс между атрактивното и традиционното представяне на обекта, баланс между археологията и атрактивността. Бяхме много добре посрещнати от колегата археолог Веселин Хаджианчев, който ни показа и ни разведе из обекта. Надявам се,че ще си сътрудничим и занапред, защото ни разделя само една планина - Рила.
Снежана Велева, директор на Историческия музей: Целта на нашето посещение на този хубав храмов празник Петковден бе колегите да видят един прекрасен обект на културно-историческия туризъм - музейния комплекс “Цари Мали град” в село Белчин до Самоков. Още повече, че на нас ни предстоят през следващата година разкопки, консервация и реставрация на археологически обект “Тракийско светилище” на връх Острец. На 14 октомври ние видяхме един прекрасен обект, който освен че е направен много професионално и модерно, си личи, че е работено с много талант, вдъхновение и чувство. Изненадахме се много приятно и когато видяхме, че и ние присъстваме на едно от информационните табла с нашия архитектурен обект на връх Острец. Това е таблото “Чудото “Цари Мали град” и сакралната геометрия на траките”. Всъщност нашият археологически обект на връх Острец е отбеляза на Голямото царско ветрило. Аз много вярвам, че ще последваме техния добър пример през следващата година и ще подготвим създаването на нашия археологически обект за културен туризъм.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води