Велинград - online - В световния ден за мониторинг на водата: Изследваха проби от река Чепинска преди 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В световния ден за мониторинг на водата: Изследваха проби от река Чепинска преди
Публикувано 2013-10-22 08:45:40 от Темпо

От 2002 година 18 октомври се отбелязва като световен ден за мониторинг на водата. По този повод гости на деветокласници от СОУ “Васил Левски” във Велинград бяха инж. Трендафил Велов и Цветанка Чочева от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Г-жа Чочева припомни думите, че някога водата ще струва злато и изрази болката си, че част от невероятния воден ресурс на Велинград буквално изтича по улиците. Тя подчерта, че световният ден за мониторинг на водата е стимул за по-доброто отношение на всеки гражданин за опазване на водните обекти, разширява информацията за качеството на водата и насърчава инвестиционни програми за съхраняване на водните ресурси.
С най-голям интерес учениците проследиха нагледната демонстрация на инж. Велов, който пред тях извърши изследване на две проби вода от река Чепинска. Първата проба бе от реката преди Велинград, а втората бе взета след Велинград в посока Драгиново. “За съжаление Велинград няма пречиствателна станция за отпадни води и те се изливат през канализацията в реката”, каза експертът от РИОСВ.
Водните проби бяха изследвани по три показателя - концентрация на разтворен кислород, киселинност и електропроводимост. Сравнението на получените данни показа, че след Велинград водата в река Чепинска е с по-високи показатели за замърсеност. До края на 2014 г. общината трябва да започне строителство на пречиствателна станция, напомниха от РИОСВ.
Трендафил Велков запозна учениците с необходимостта от ежемесечен мониторинг на повърхностните и подпочвени води в област Пазарджик. По река Чепинска има 4 пункта, в които се прави контролен и оперативен мониторинг по различни показатели.
Директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов съобщи, че заедно с РИОСВ, Регионалния инспекторат по образованието и СОУ “Нешо Бончев” в Пазарджик участват в проект “Екологичното образование - стъпка към бъдещето на нашата планета”. На 3 ноември ще бъде първата проява по проекта, домакин на която ще е защитеният от ЮНЕСКО турския град Сафранбулу. Там Е. Моллов и М. Кутрянска ще представят Велинград и училището, след което партньорите от Турция ще гостуват на наша територия.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води