Велинград - online - Готов е първият вариант на плана за горите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Готов е първият вариант на плана за горите
Публикувано 2013-10-22 08:54:12 от Темпо

Първи вариант на План за многофункционално стопанисване на горите на територията на община Велинград бе представен на работна среща на 17 октомври 2013 г. Тя се проведе в голямата зала на общината с участието на специалисти от работната група. Планът бе представен от инж. Найден Петров - ръководител на водещата група, а координаторът на проект INTEGRAL за България проф. д-р Иван Палигоров представи първоначалните резултати от моделиране на екосистемните услуги от горите на територията на Юндола (Юндола и Тетевен са двата представителни обекта за България по проекта “Интегрирано, ориентирано към бъдещето управление на европейските горски ландшафти” - INTEGRAL).

Работата по изготвяне на План за многофункционално стопанисване на горите в нашата община започна през 2012 г. и трябва да приключи до средата на 2014 г. с приемане на плана от Общински съвет - Велинград. В разработването му обединяват усилията си Община Велинград, ИАГ и РДГ - Пазарджик, ДГС “Алабак”, ДГС “Селище”, ДЛС “Чепино”, УОГС “Г. Аврамов” и Лесотехнически институт - София. Крайната цел е с широка обществена подкрепа да се разработи стратегическа рамка, която гарантира дългосрочно устойчиво управление на горите.
Проф. д-р Иван Палигоров запозна лесовъдите с проучванията, направени със специализираната система СИБИЛА, която е разработена за Германия, Словакия и Чехия, но за целите на проекта е приспособена и за България. Изводът, който се налага, е, че българската система на традиционно стопанисване на горите трябва да се промени и да се въведат вече познати в Европа алтернативни методи. Ако продължим само със системата на традиционно стопанисване, ще намалее на първо място биоразнообразието в горите, а след това и общия обем на горите. Трябва задължително да се отчитат и настъпващите климатични промени, на които ние все още отделяме малко внимание.
В момента се обсъжда Общинския план за развитие за периода 2014 - 2020 г. Според лесовъдите в него темата за горите на територията на общината е твърде малко застъпена. Точно затова подготвяния от тях план за многофункционално стопанисване на горите ще има своята важна роля като част от общата стратегия на общината. Припомнен бе и примерът с община Ракитово, където през 2005 г. съветниците не искаха да приемат плана за горите, но го направиха, когато тръгнаха големите инвестиционни проекти. Една от най-големите ползи от такъв план са не само насоките за работата на специалистите лесовъди, а осигуряването на прозрачност и обществен консенсус по всички теми и проблеми, свързани с горите.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води