Велинград - online - “Когато няма пари, има мечти” вече не важи за Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Когато няма пари, има мечти” вече не важи за Велинград
Публикувано 2013-10-22 09:15:14 от Темпо

Община Велинград спечели европейско финансиране в размер на 541 000 лева. Парите са за изготвяне на техническите проекти,с които общината ще може да кандидатства през следващия програмен период от 2014 до 2020 година. Това бе повод на пресконференция на 17 октомври заместник-кметът Атанаска Хрисчева да каже, че правилото “Когато няма пари, има мечти” вече не важи за Велинград - пари за проектиране има и те идват от европейски фондове. Г-жа Хрисчева перифразира и крилатата мисъл, че днес е хубав ден за българската демокрация, като подчерта, че с тези средства за технически проекти общината ще може да начертае в голям мащаб бъдещето на Велинград.

В пресконференцията по проекта “Велинград - интегриран град на бъдещето” участва и главният архитект Тодор Енев. Той припомни, че през годините е правено планиране на градската зона, но това винаги е ставало с минимални средства от местния бюджет. Сега Европа е оценила обективните трудности на общините да заделят пари за проектиране и се намесва активно, като на първия етап шанс да получат средства за проектиране имат само 38 от общо 264 български общини. Велинград е сред общините-първопроходници, които ще правят партината за всички останали. Това ни дава и шанса при старта на новия програмен период да сме достигнали висока степен на проектна готовност. До момента в тази посока общината има спечелени три важни проекта:
- интегриран план за градско развитие, който определя трите зони на въздействие, в които ще се осъществяват бъдещите проекти: Клептуза, Център и Каменица-Асфалтова база
- зелена и достъпна градска среда, който е шанс за цялостен ремонт на бул. “Съединение”, изграждане на велоалеи и паркове
- интегриран град на бъдещето, който дава възможност да бъдат разработени читави проекти и с тях да се кандидатства за бъдещо финансиране
Архитект Енев подчерта, че чрез тези три проекта община Велинград ще може да извърши строителство и ремонти за суми от порядъка на общо 380 милиона лева. Основната посока на Велинград остава туризмът, подобряване на градската среда и благосъстоянието на хората.
Ръководител на проекта “Велинград - интегриран град на бъдещето” е Иван Пукнев, който уточни, че срокът за изготвяне на техническите проекти е 18 месеца. Вече е избрана фирма, която ще подготвя тръжната документация за предстоящите обществени поръчки. Тя ще определя заданията за проектиране, а контрол ще упражнява и ДНСК - Пазарджик.
Но въпрос на “Темпо” дали общината ще може да контролира проектирането, за да не се стига до абсурд като този по проекта за парковете, проектирани без система за напояване, арх. Енев отговори, че вече са се опарили и се учат от грешките си. В случая с парковете ВиК инженер от Велинград е написал в заданието, че парковете имат поливна система и затова не е проектирана нова, но впоследствие се оказва, че старата система не работи и не може да бъде поправена. “Ще следим проектите през иглено ухо и ще сме безкомпромисни към проектантите, каза Т. Енев.
Първите обществени поръчки за техническо проектиране ще стартират от декември 2013 г. Голяма част от тях са за суми, които изискват пряко договаряне или покани. В комисиите, които ще провеждат конкурсите, ще участва и представител на управляващия орган - Оперативна програма “Регионално развитие”.
На фона на оптимистичното “Има пари - действайте” велинградчани трябва да сме наясно, че на този етап светлото бъдеще е само във вид на технически проекти. Кои и колко от тях ще получат действително финансиране ще стане ясно чак когато ЕС отвори програмите за новия период 2014-2020 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води