Велинград - online - Общината с план за 7 г. и рестарт на проекта “Сютка” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината с план за 7 г. и рестарт на проекта “Сютка”
Публикувано 2013-10-22 09:20:00 от Темпо

На 14 октомври в голямата зала на община Велинград се проведе обществено обсъждане на Общинския план за развитие, който обхваща периода от 2014 до 2020 г. Планът формулира визията за следващите 7 години така: “Община Велинград ще се развива като утвърден курорт от национално и международно значение, СПА столица на България, жизнеспособна териториална единица, с подобрен жизнен стандарт, привлекателно място за живот, бизнес, инвестиции и туризъм, съхранена природна среда, традиции и култура”.

Новият план е съобразен със стратегията “Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и е разработен от “Национален център за териториално развитие” - консултантска фирма към МРРБ. Той отчита свършеното и несвършеното по първия Общински план за развитие, приет през 2007 г. На базата на актуални данни за всички сфери на обществено-икономически живот в общината са очертани нейните силни и слаби страни. Към новия план е разработена подробна програма с конкретни проекти и задачи за времето до 2020 г., в която са залегнали 137 проекта на обща стойност 322 милиона лева.
Общинска администрация внесе предложение в плана да бъде включен проектът за ски-център “Сютка”. Проектът преди години стартира на местно ниво с големи надежди и очаквания, но катастрофира на държавно ниво заради политически и лобистки интереси. В последните месеци общинското ръководство извежда проекта “Сютка” като акцент в няколко срещи на областно и държавно ниво. Администрацията допълни плана още с изграждането на околовръстен път на Велинград през Цветино - Кръстава, който да изведе движението на тежкотоварни камиони от градския център и с изграждане на нови и модерни ски-писти в курорта Юндола.
Председателят на Общински съвет - Велинград Дияна Кехайова предложи в плана да залегне изработване и поставяне на указателни табели с обща визия. Михаил Алексиев даде идеи за социализирането на минералните извори, младежки спортен комплекс и посетителски информационен център “Николай Гяуров”. Конкретни предложения към плана има и от кметовете на Сърница Мустафа Аликанов - за спортни терени и саниране на читалището и на Побит камък Али Мустафа - за изграждане на водопроводна мрежа и селски площад и саниране сградата на кметството.
В хода на обсъждането имаше критики колко много от залегналите в предишния план проекти изобщо не са започнати и изпълнени, както и за липсата на синхрон при разработването на бъдещи проекти например във ВиК сектора. Наред с ползата от планирането имаше и въпроси колко от начертаните в новия план перспективи реално ще се осъществят.
Предстои проектът за Общински план за развитие 2014-2020 да бъде обсъден първо в комисиите, а след това и бъде гласуван на сесията на местния парламент на 31 октомври 2013 г.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай