Велинград - online - Верди и Гяуров оживяха с гласове от Софийската опера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Верди и Гяуров оживяха с гласове от Софийската опера
Публикувано 2013-10-29 08:45:01 от Темпо

Изключителна вечер с музиката на Верди, гласовете на солисти на Софийската опера и спомена за Николай Гяуров - това бе концертът на 23 октомври 2013 г. в залата на читалище “Отец Паисий 1893”.
Идеята за музикалното събитие е на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов и на читалищното ръководство. Тя бе осъществена благодарение на укрепващите от години връзки между двете институции.
А поредното гостуване на столичната опера на велинградската сцена се превърна в незабравимо изживяване за публиката, която за два часа се пренесе в големия свят на музиката.
Концертът свърза в едно цяло творчеството на най-великия италиански композитор Джузепе Верди и на “бас № 1” Николай Гяуров, в чиято творческа биография са записани знакови роли в опери на Верди. Вечерта започна с филм за Николай Гяуров, в който той споделя, че неговият път на творец е започнал от читалищната сцена в Лъджене. Част от участниците в концерта, които лично са познавали Н. Гяуров, разказаха за срещите си с него, а певецът Димитър Станчев обобщи: “За нас младите той беше бог”.
В концерта, посветен на 200 години от рождението на Джузепе Верди, прозвучаха седем арии и два дуета от негови опери в изпълнение на баси и баритони от Софийската опера. Верди е композиторът, който не само възражда ниския мъжки глас в своите опери, а и авторът, създал най-трудните, но и най-велики арии за баси. В това по блестящ начин убедиха публиката изпълненията на Бисер Георгиев - ария на Яго от “Отело”, Димитър Станчев - ария на Захария от “Набуко” и на Прочида от “Сицилиански вечерни”, Светозар Рангелов - ария на Гомес да Силва от “Ернани” и на Банко от “Макбет”, Ангел Христов - ария на Фиеско от “Симоне Боканегра” и на крал Филип II от “Дон Карлос”. С огромна сила и драматизъм бяха заредени дуетите на Атила и Енцио от операта “Атила” в изпълнение на Димитър Станчев и Бисер Георгиев и легендарният дует на крал Филип II и Великия инквизитор от операта “Дон Карлос” в изпълнение на Ангел Христов и Димитър Станчев. Мощните и величествени мъжки гласове прозвучаха под акомпанимента на пианиста Ивайло Иванов, а режисьор на чудесния спектакъл бе Юлия Кръстева. Много голям плюс за зрителите беше участието на двамата водещи Димитър Енчев и Димитър Сотиров, които допълниха представлението с ценна информация за оперите и изпълнителите.
Творбите на Верди не са случайно подбрани - всяка от тях е била в репертоара на Николай Гяуров и прозвучалите във Велинград изпълнения на неговите наследници бяха своеобразен поклон към маестрото. Димитър Станчев се върна към големите роли на Гяуров в “Дон Карлос”, “Набуко”, “Хованщина” и разказа за неговото приятелско държание с младите певци въпреки разликата в годините и за живото му чувство за хумор. Светозар Рангелов разказа за срещата си с Н. Гяуров на сцената на Софийската опера през 1996 г. в “Дон Карлос”, а 5 години по-късно и в Рим, където пеят заедно в “Евгений Онегин” - постановка на Франко Дзефирели с участието и на Мирела Френи. “Имах щастието и да познавам, и да пея с Гяуров и за мен това беше чудесен шанс”, сподели той. В края на концерта всички участници сториха още един поклон - този път пред портрета на Николай Гяуров, който украсяваше сцената на читалището.
Бурни и продължителни аплодисменти бяха израз на благодарността и възхищението на хората в залата. Кошница с цветя бе поднесена от името на кмета Иван Лебанов, а председателят на читалище “Отец Паисий 1893” Цветан Котев благодари с букет на режисьорката Юлия Кръстева. Концертът на Софийската опера във Велинград бе пореден и няма да е последен. Певците са въодушевени от нашата публика и обмислят да изпеят тук и арии от руски опери, разказа ден след концерта г-н Котев. Това е и част от пътя към осъществяване на идеята за фестивал за млади оперни дарования на името на Николай Гяуров и в родния му Велинград.
През ноември читалището в Лъджене става на 120 години. Дължим толкова много почит, уважение и благодарност на хората, които са го създали - включително за акустиката на залата, която с този оперен концерт издържа още един изпит на времето и то по блестящ начин.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай