Велинград - online - Празникът на картофите се възражда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Празникът на картофите се възражда
Публикувано 2013-10-29 09:01:22 от Темпо

Два дни преди Димитровден, който бележи края на селскостопанския сезон, Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” организира празник на картофите - зеленчук, който е основен за нашия край и присъства в почти всяко ястие, особено през зимата.

Със 100 килограма картофи, дарени от Атанас Бирников, възпитаниците на гимназията успяха в рамките на 4 часа да приготвят 33 различни ястия и да почерпят с тях многобройните гости на празника. Сред официалните лица бяха Емилия Бойчовска и Магдалена Станулова от Министерството на образованието, Уве Грюне и Петя Цонкова, с които гимназията работи по проект за изработване на държавни изисквания за специалността “готвач”, директори на професионални училища от София, Банкя, Кърджали и Велико Търново и директорът на Възпитателното училище интернат в Ракитово Георги Янушев, зам.-кметът Георги Янчев и директорът на Туристическия информационен център Антония Белухова. Най-веселите и нетърпеливи гости бяха децата от ОДЗ “Слънчице” и първолаци от СОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Кметът на общината Иван Лебанов откри празника и подчерта, че той е велинградски, защото тук картофите са поминък за десетки истотици хора.
Днес картофите са най-разпространената и най-отглеждана кореноплодна култура в света. Тяхната интересна и пълна с превратности история бе разказана нагледно от ученици от специалността “Анимация”, включени в проекта “Успех”. Те разказаха как картофите са донесени през XVI в. в Испания, първоначално са отглеждани като медицински продукт, смятани са за нечисти и нехристиянски растения и чак след 150 години е започнало отглеждането им като основна земеделска култура. И още любопитни факти, като този как картофите станали популярни в Европа благодарение на френската кралица Мария Антоанета, която използвала цветовете им за украса към балния си тоалет, а в Нова Зеландия капитан Кук засадил първите картофи, за да откаже местното население от канибализма.
Историческите данни бяха допълнени с много вицове за картофите и с веселата “Песен за картофа”, изпълнена от малчуганите от детска градина “Слънчице”. Децата се забавляваха още да майсторят от картофи таралежи и динозаври, напътствани от трима клоуни-аниматори.
Но най-притегателна точка за всички бе голямата трапеза, отрупана с всевъзможни лакомства от картофи - като се започне с познатата крем-супа и се стигне до екзотичен десерт като карамелизирани картофи с масло и портокалова кора. Направените от бъдещите кулинари 33 ястия задоволиха всякакви вкусове: за любителите на традиционната кухня имаше пататник, картофи със сирене и кренвирши или картофени кюфтета, търсещите нови вкусове ги откриха в картофената салата с босилек или пълнените картофи с чедър и пилешко, а всички с удоволствие похапнаха баница с картофи и топли пърленки с различни добавки от картофените вкусотии. Приготвените 33 рецепти са събрани и в книжка, озаглавена “...и едно картофче сама си избрах!...”, която бе дар за гостите на празника.
Тазгодишният празник на картофите отмина, но остава надеждата ПГИТ “Алеко Константинов” да опази традицията, която преди няколко години Велинград с лека ръка пропиля. Ръководството на училището има амбицията да превърне празника на картофите в общоградски и дано да успее, защото трябва да пазим поминъка и да мислим за неговото бъдеще.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води