Велинград - online - Светъл празник от духовния календар 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Светъл празник от духовния календар
Публикувано 2013-11-05 08:30:13 от Темпо

Години назад, когато Каменица е било село със 140 къщи и 530 жители, с една църква и едно училище с 40 ученици тук се е говорило и учило на български език, а хора като първият учител Илин Ждраков-Даракчията са пробудили желанието за просвещение и българщина.

Паметната плоча на изгорялото каменско училище събра велинградчани, за които денят на народните будители 1 ноември е голям празник от българския духовен календар. Поздравления за празника, в който почитаме паметта на достойните възрожденци, на знайни и незнайни просветители от минали и днешни времена поднесе заместник-кметът Георги Янчев.
Скромният паметник бе отрупан с венци и цветя, поднесени от Общинска администрация, Общинския съвет, БСП, Историческия музей, читалище “Васил Левски”, ученици от СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, ПГД “Иван Вазов”, СОУ “Васил Левски”, граждани и Дружеството за защита на Родопите, по чиято идея и воля преди години бе направен паметникът.
***
Сутринта на 1 ноември в залата на Художествената галерия във Велинград бе представено пилотното издание на стихосбирката “Вълшебство в зелено”. Местните поети, чиито творби са намерили място в сборника, получиха поздрави и букети от Общинската администрация в лицето на заместник-кмета Георги Янчев и отдел “Образование, вероизповедания и култура”. Емоционално слово и свои стихове за деня на будителите произнесе поетесата Боряна Стаева, която припомни светлия пример и имената на местни будители - учители, читалищни дейци и творци. Г-жа Стаева, която този месец ще навърши 80 години, каза, че най-истинската история на България е историята на българското слово. Част от празничната програма бяха песните на певците от Вокална група “Караоке” с ръководител Юлиана Ковачева, чиято е и идеята за поетичния сборник “Вълшебство в зелено”. Местните творци ще могат да нанесат последни корекции преди отпечатването на книгата, което се очаква да стане този месец.
***
Над 200 човека посетиха Историческия музей във Велинград в деня на народните будители, когато всички беседи бяха безплатни. Децата от ЦДГ “Еделвайс” в кв. Чепино приъсстваха на урок по етнография за костюмите, песните и легендите на нашия край. Особен интерес проявиха към изложбата за Вела Пееве с очакване да видят нейния пистолет. Музея посетиха и няколко групи ученици от София -на снимката в залата с писани яйца.
***
Точно в деня на народните будители в една от залите на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” се състоя поетична вечер, на която свои творби прочетоха младите поетеси Веселина Апостолова и Петя Палигорова. В началото присъстващите бяха поздравени с изпълнение на мъжката певческа група “Чепинци”. В краткото представяне на двете поетеси председателят на читалището Георги Василев отбеляза, че те са и активни участнички в танцовия състав към фолклорния ансамбъл “Чепино”.
Литературната вечер започна с прочитане на есето “Цената на езика” с автор Веселина Апостолова, която намери връзката между празника на духовността и силата и красотата на родния език като устна и писмена реч. Петя Палигорова, която вече има издадена една книга през 2009 г. (“Душата ми за тебе е!” – стихотворения и есета), представи в началото разказ на своя дядо Никола Палигоров за историята на техния род и произхода на фамилията Палигорови. Бяха представени и няколко нейни стихотворения, основно на любовна тематика. От името на Общинска администрация Веска Велева-Златева поднесе букети с цветя на младите поетеси с пожелания за нови успехи в бъдещите литературни изяви.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води