Велинград - online - 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club


Публикувано 2013-11-05 09:00:20 от Темпо

Не друг, а народният поет Иван Вазов пише: “От Освобождението насам Каменица взе на себе си честната роля на разсадник на просвещението и българското национално чувство... За тая цел е издигнато... зданието на едно голямо училище. То стърчи на запад на едно високо място, отдето гордо гледа цялата долина”.

190 години училището в Каменица изпълнява тази честна и достойна роля. Значимият юбилей бе отбелязан с дълга поредица от събития и достигна своята кулминация в навечерието на деня на народните будители. Вечерта на 30 октомври учениците от Основно училище “Христо Ботев” озариха Каменица със светлината на десетки факли. Факелното шествие измина пътя от училищната сграда до мястото на изгорялото старо училище. С цветя и заря бе почетена паметта на първите даскали и родолюбци, изградили здравата основа на образованието в Чепинско.
На 31 октомври празникът се пренесе в училищния двор, където звънът на старата камбана събуди квартала, отмервайки изминалото и възвестявайки бъдещето време на школото. Директорката г-жа Марияна Байлова с гордост нарече ОУ “Христо Ботев” духовен стожер на Чепинския край и с паметен знак благодари на директорите-ветерани Пейо Делиев, Заварин Маров, Петър Петров, Николай Маров и на помощник-директорите Стойка Чолакова, Елена Баракова, Иванка Петкова, Радка Тоталакова и Екатерина Александрова. Поздравителен адрес към учителите и учениците поднесе проф. д-р Стефанова, която ги призова винаги да пазят езика, рода и вярата, за да пребъде училището и България. В специална капсула бе поставено послание към бъдещите поколения, което да бъде прочетено след години. Сред официалните гости на събитието бяха директори и колеги от велингадските училища, но с неизвинени отсъствия останаха представителите на общината - както на Общинска администрация, така и на Общинския съвет.
Знамето на училището, мажоретки и музиканти от Представителния духов оркестър “Д. Мечев” поведоха шествието към църквата “Света Троица”. Пред паметника, който бележи мястото на първото килийно училище към храма в Каменица, бе положен венец.
С голям интерес бивши учители и възпитаници на ОУ “Христо Ботев” разгледаха изложбата в Историческия музей по наслов “Почитаме миналото, градим бъдещето”. Сред най-ценните експонати са ръкопис на учителя Христо Масларов, свидетелство на Георги Чолаков, който пръв въвежда “новото учение” през 1872 г. трудов договор на Стою Масларов от 1890 г., ученически пособия на патрона на Велинград Вела Пеева. Черно-белите фотографии пазят спомена за отминалите години, който многократно се върна и в спомените на зрителите, разпознали близки лица и събития. Част от изложбата са и творби, дарени от възпитаници на училището като Борис Костов, Заварин Веселинов и Светла Граданска.
Дойде и времето за тържествения концерт, за който г-жа Байлова бе обещала голяма изненада. Първата голяма изненада се оказаха водещите - публиката аплодира познатите от екрана на БНТ водещи на новините Радина Червенова и Спас Кьосев. Те върнаха лентата назад към времето на първите учители в Каменица: Илин Ждраков-Даракчията, поп Топорчо, баба Неделя Петкова и към времето, когато най-старата каменчанка Мария Пендарова лиснала менче с вода и благословия за новото училище в селото. Спас Кьосев припомни и “кълъпа за учители”, описан от патрона на училището Христо Ботев.
Концертът бе открит с “Хубава си, татковино” в изпълнение на училищната вокална група “Гласче” и хористи от Градския хор по диригенството на Ели Саздова. Хубавата музика продължи с изпълненията на пиано на ученичките Гергана Драева и Десислава Чаушева. Още музика поднесоха възпитаниците на Музикалната школа “Звънче”: Мариам Маврова изпя песента “Чуден сън” на композитора Васил Делиев - възпитаник на ОУ “Христо Ботев”, първокласничката Калина Деспотска показа таланта на най-малките, а Христина Влахова поздрави първите си учители и покори публиката с великолепно изпълнение на истински майстор. Майсторство в сложните стъпки на спортните танци демонстрираха танцьорите от КСТ “Импулс”, чийто президент Петър Милчев също е ученик от ОУ “Христо Ботев”.
Много дълъг бе списъкът на поздравителните адреси по случай юбилея, изпратени до ОУ “Христо Ботев” от училища, читалища, държавни и културни институции от областта и общината. От името на Регионалния инспекторат по образование главният експерт по български език Галина Цанева връчи поздравителен адрес на г-жа Байлова. Заместник-кметът Георги Янчев подчерта, че днес празнува цяла Каменица и цял Велинград и пожела още много истински българи да се учат тук на четмо и писмо. Залата изпрати с аплодисменти речта на кмета Иван Лебанов, който рецитира стихове на своя покоен учител Ангел Горанов и обеща, че както общината вече е реализирала два проекта за спортна площадка и саниране на училището, така и ще продължи да помага в същия дух.
Чрез своята реч директорката М. Байлова стори символичен поклон на всички предшественици и учители, които през изминалите 190 години са учили децата на Каменица и са градили нашето българско самосъзнание. Директорката благодари поименно на десетки родители и спомоществователи, помогнали за отбелязването на юбилея.“Слава, чест на тоз народ, който предава жив и чист завета на първоучителите си от поколение на поколение, за да пребъде като народ, като държава българска, сега и завинаги и в безкрайни времена!”, каза г-жа Байлова. Логично и емоционално продължение на нейните думи бе “Многая лета” в изпълнение на певеца Спартак Йовчев заедно с певците от училищния и градския хор. Спартак Йовчев, който започва пътя си също от тук, вдигна залата на крака. А “Велинградска сюита”, изпята и изтанцувана от фолклорния ансамбъл “Здравче-венче”, допълни празничното настроение с родни багри и ритми.
Изненадата на вечерта бе оставена за финала на големия концерт. Никой не очакваше Николина Чакардъкова и Неврокопския ансамбъл “Гоце Делчев” и когато те се появиха на сцената, буквално взривиха залата. Обичаната певица и подбраната празнична китка от песни и танци показаха най-българското от българското. Николина Чакардъкова се раздаде на сцената и обеща след 10 години пак да дойде за 200-годишнината на ОУ “Христо Ботев”. Хората дълго аплодираха, а на финала цялата зала стана на крака и изпя заедно с Н. Чакардъкова “Хубава си, моя горо” и българския химн. Сълзите в очите на хората в читалищната зала тази вечер бяха от щастие и от заслужена гордост, че всички заедно през годините са изиграли онази честна роля на разсадник на просвещението и българското национално чувство, която им е отредена от историята. Празничната вечер завърши със светлината и красотата на зарята, която озари небето над Каменица. И за да се върнем там, откъдето е тръгнало просвещението в Чепинско, ще цитираме думи от поздравителния адрес на отец Антон от храма “Света Троица”: Дерзайте и нека благодатта на нашия Господ Исус Христос и силата на перото Ботево ви водят още векове напред към сияйните дълбини на познанието”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България