Велинград - online - Първо слагат спирки-павилиони, после ремонтират булеварда? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Първо слагат спирки-павилиони, после ремонтират булеварда?
Публикувано 2013-11-05 09:05:14 от Темпо

На сесията на 31 октомври 2013 г. Общинският съвет взе решение по предложението на кмета Иван Лебанов за обявяване на конкурс за поставяне на автобусни спирки и павилиони върху общински петна във Велинград за срок от 10 години. Съветниците единодушно подкрепиха предложението, но с една важна промяна: Общинският съвет, а не кметът да определи условията за провеждане на конкурса. За членове на комисията, която за следващата сесия трябва да подготви условията, бяха определени председателите на шестте политически групи в местния парламент плюс Екатерина Каферинова.

До това решение се стигна след дебати, в които първо съветникът от ГЕРБ Йордан Аршинков каза, че не е редно кметът да определи условията на конкурса. Той се възпротиви и срещу предложението бъдещите наематели авансово да изплатят цялата сума за наема за 10 години, защото това би лишило общината от процентите за инфлация и би затруднило работата на управниците през следващите мандати.
Срещу идеята последна дума за условията да имат съветниците се възпротиви заместник-кметът Атанаска Хрисчева. Тя настоя конкурсът да тръгне по-бързо, тъй като идва снегът. Директорът на “Общинска собственост” Георги Янев също напомни на съветниците, че по силата на приетата от тях наредба има задължителни условия, а назначената със заповед на кмета комисия определя методиката за провеждане на конкурса. В спор с него Йордан Аршинков посочи, че има нарочно решение, според което Общинският съвет има право да определя конкурсните условия.
По точката се изказа София Ключкова, която напомни на съветниците, че през 2014 г. общината ще прави цялостен ремонт на булевард “Съединение” от Чепино до Каменица с асфалтиране на шосето, нови тротоари и изграждане на велоалея. Тя попита дали моментът за слагане на автобусните спирки и павилионите е преди ремонта, когато ще трябва пак да се вдигат. От името на Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” С. Ключкова се обяви против поставянето и на павилиони и настоя въпросът първо да бъде разгледан на Експертен съвет по устройство на територията. Предвидената площ от 12 кв.м. за спирка и павилион означава, че на много места по булеварда те ще попаднат в зелени площи и ще закрият съществуващи паркове. “Пак ще се направи огромна грешка за Велинград, като се чучнат павилиони по целия булевард. Велинград иска ефирни автобусни спирки, а не на тях да се продават цигари и алкохол!”, категорична бе председателката на гражданския комитет.
След нейното изказване Златко Златанов поиска разяснения от главния архитект за очаквания ремонт на булевард “Съединение”. Тодор Енев обясни, че по европейски проект общината е спечелила пари за пълна рехабилитация за надземната инфраструктура на булеварда, включително тротоарите и бъдещата велоалея, но засега няма средства за смяна на ВиК инсталациите. Според него автобусните спирки и павилионите могат да се монтират и демонтират.
Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова попита колко е общият брой на автобусните спирки във Велинград. След като се разбра, че те са общо 33, г-жа Кехайова настоя в условията на конкурса да се запише, че бъдещият наемател ще изгради до 33 спирки, но не по-малко от 20. В първоначалния вариант се предвиждаше да бъдат поставени “до 20 спирки”.
Дискусията бе изцяло около автобусните спирки и не засегна темата, която вълнува много от местните търговци - изграждането на павилиони за търговска дейност към тях. И съветниците, и администрацията предпочетоха на този етап да говорят само за спирките, като не бяха коментирани и местата за поставяне на павилиони в централната градска част и на Пазара, извън маршрута на автобусите. Направи впечатление и фактът, че за разлика от други подобни случаи, този път съветниците обсъдиха предложението независимо от отсъствието на внеслата писмо за намеренията фирма “Фактор плюс” ЕООД.
Кметът Иван Лебанов не бе в залата при обсъждане на точката. Сутринта на 26 ноември, когато вестник “Темпо” съобщи за новото внасяне на предложение за спирки-павилиони, общинският пресцентър разпространи неговата позиция, която публикуваме отделно.
Елена Баева

Кметът Иван Лебанов:
ОА е работила и ще продължава да работи в услуга на гражданите
По повод появили се в медиите публикации относно проект за решение на предстоящата сесия на Общински съвет на 31 октомври кметът на община Велинград Иван Лебанов категорично заявява, че в предложението на фирмата няма никакви схеми, както се твърди в медиите. Освен това градоначалникът е категоричен, че не само посочената фирма, но и която и да е друга може да участва в подобен конкурс. “Единственото важно нещо за мен като кмет е гражданите да имат нови, модерни спирки с европейски вид. Всяка една фирма, включително и местна, може да участва с подобни предложения“. Освен това Лебанов заяви, че такова проектно решение влиза за обсъждане в Общински съвет по желание и инициатива на гражданите на община Велинград, които желаят нови и удобни спирки на градския транспорт. Кметът е категоричен, че не се обслужват ничии интереси, освен тези на гражданите на Велинград, които имат нужда от спирки подходящи за всички климатични условия. “От 2007 г. ръководя община Велинград и никога, никому не съм подарил нищо, всяка една поръчка, конкурс или търг са проведени законосъобразно, а всяка фирма, получила концесия, я е получила на законово основание“, заключи кметът. Според градоначалника Общинска администрация винаги е работила и ще продължава да работи само и единствено в услуга на гражданите. Пресцентър на ОА - Велинград

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води