Велинград - online - Разходка в миналото на Чепинския край 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Разходка в миналото на Чепинския край
Публикувано 2013-11-12 09:14:44 от Темпо

Учениците от СИП “Краезнание” в СОУ “Васил Левски” с ръководител Радка Тотолакова посетиха туристическите забележителности “Плиоценски парк - Дорково” и крепостта „Цепина”.

Палеонтологичното находище в Дорково е прочуто с изкопаемите животински останки от плиоценската епоха (преди около 5 до почти 2,5 млн. год.). То е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 кв.м. площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа.
Голям интерес за учениците представляваха експозицията в музея на мастодонт, тежащ 1 тон и висок 3,90 метра. До него се намира възстановка на изкопаемата маймуна долихопитек и гигантски бивник на борсонов мастодонт. Представена е възстановка на научни разкопки с истински кости, които са намерени на това място, витрини с уникални вкаменелости - фрагмент от небце с кътници, и бивник от овернски мастодонт, кучешки зъб на доплихопитек и части от раменни кости на плиоценска балканска патица и на родопски глухар.
Крепостта “Цепина” е археологически паметник на културата с национално значение за Република България. Намира се в западната част на планината Родопи, в североизточния край на Чепинска котловина. Крепостта се издига на висок и стръмен хълм със стратегическо местоположение. В периода 1207-1212 г. е била феодален замък. При нахлуването на турците “Цепина” е обсадена. Въпреки деветмесечната обсада, крепостта пада под османска власт. Твърдината била разрушена, но църквите в нея просъществували. Дълго време след това жителите на „Цепина” ги използвали като духовен център. Намерени са много останки, но още много ще бъдат открити в бъдеще.
Тези исторически забележителности са повод за национална гордост и самочувствие. Те будят интерес и у много чуждестранни туристи. Нека пазим културното наследство за бъдещите поколения!
Славина Нанова, СИП “Краезнание”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай