Велинград - online - Помощ в дома - търсена и нужна социална услуга 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Помощ в дома - търсена и нужна социална услуга
Публикувано 2013-11-12 09:47:54 от Темпо

На 5 ноември екипът, който работи по проекта “Помощ в дома”, отчете извършената до момента работа за разкриване на звено за услуги в домашна среда. Проектът започна през февруари 2013 г., а напливът от желаещи да бъдат включени бе много голям: в срок бяха подадени 165 молби от нуждаещи се с трайни увреждания. От тях в проекта бяха включени 50 човека, като класирането се извършва от Дирекция “Социално подпомагане” по утвърдени критерии и обхваща жители на цялата община. 5 от нуждаещите се, включени в проекта, са деца. За съжаление извън обхвата останаха близо 20 деца, тъй като за тях няма предвидена отделна квота, а участват в общото класиране.

За 50-те потребители на социалната услуга в рамките на проекта се грижат 10 лични асистенти, 10 социални асистенти, 10 санитари и един социален работник. Работата на асистенти и санитари бе поета от безработни, които преминаха през 3 обучения. Потребителите заплащат такса, съобразена с техните доходи и получават почасови услуги за лична помощ - хранене, обличане, взимане на лекарства, лична хигиена и др., комунално-битови дейности - пазаруване, приготвяне на храна, поддържане на хигиена в дома, социално включване - помощ при контакт и кореспонденция с институции, посещения на различни събития и др.
Целевата група по проекта е много голяма, тъй като голям брой жители на общината имат нужда от подобни услуги, отчете ръководителят на проекта Недялка Стефанова, началник на отдел в Община Велинград. Тя благодари на партньорите, които са улеснили и подпомогнали дейностите по проекта: “Социално подпомагане”, отдел “Закрила на детето” и Бюрото по труда. Координаторът на проекта Елисавета Миланова каза, че отзивите на участниците като цяло са положителни, въпреки че работата на асистентите и санитарите е тежка и отговорна задача.
Проектът е с продължителност 17 месеца и трябва да приключи през юни 2014 г. За този срок финансирането от общо 188 257 лева се осигурява от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Едно от условията е, че след изтичане на проекта община Велинград ще продължи да предоставя същите услуги, но за своя сметка, като има опция броя на потребителите да се намали до 40 човека. Според г-жа Стефанова по всяка вероятност ще има нова процедура, по която ще може да се кандидатства и в тази посока се чакат указания от Агенцията за социално подпомагане. Тя подчерта, че след приключването на проекта няма да бъде проблем общината да предоставя социалните услуги. Очаква се през 2014 г. общината да работи по по-голям брой социални проекти и да гарантира социални услуги за повече потребители.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай