Велинград - online - Едно успешно обучение или как група учители стават “егоисти” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Едно успешно обучение или как група учители стават “егоисти”
Публикувано 2013-11-12 09:48:45 от Темпо

В съвременния динамичен свят, когато информацията е лесно достъпна, задачата на учителите става все по-трудна. Те трябва да предадат базови знания, да създадат базови умения у учениците. Да събудят интереса на децата към науката, към природата. Но как да се постигне всичко това, като мотивацията на учениците за участие в учебния процес намалява? Традиционните методи за преподаване не са им интересни. Лекционното говорене и писането по черната дъска е важно за учителя от методическа гледна точка, за да подреди и предаде знанията, но в този момент концентрацията на децата е ниска и единственото, което правят, е да преписват плановете на уроците.

Всичко това предполага повишаване квалификацията на учителите и възпитателите. Още повече, когато децата са загубили навиците си за учене, както е във Възпитателното училище-интернат “Ангел Узунов” в Ракитово. В него децата пристигат с големи пропуски в знанията, част от тях месеци или години не са посещавали училище. Как да бъдат заинтересовани тези деца да участват в работата в часа или при самоподготовката? Нужни са нови методи, включващи интерактивност и игрови подход.
В този момент на помощ идват специалистите от Сдружение “Обединени професионалисти за устойчиво развитие” - Пловдив. Техният проект за педагозите и учениците от ВУИ - Ракитово “За по-добро бъдеще”, със срок на изпълнение осем месеца, в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., чрез Институт Отворено общество - София стартира в началото на месец ноември 2013 г. Сърцевината на проекта е обучение на обучители. Психолозите от сдружението обучават група от 10 педагози от ВУИ, които след това провеждат сами обучение на останалите учители и възпитатели от училището.
На пръв поглед простичка класическа схема, която обаче е доста трудна за приложение. Трудностите са от най-различно естество. Първата трудност е свързана с набирането на доброволци измежду педагозите, които в свободното си време да пожелаят да бъдат обучавани за дефиниране и преодоляване на проблеми, за овладяване на конфликтни ситуации. Трудности възникват и от факта, че дейностите по проекта се изпълняват паралелно с учебно-възпитателния процес. Предизвикателство е и приложението на специфичната за България “взаимоучителна метода”, толкова важна за времето на Възраждането. И ако тази възрожденска “метода” се е прилагала от по-големите ученици спрямо по-малките, то във ВУИ тя се прилага от вече обучените педагози, част от които след това стават обучители на колегите си. Крайната цел е всички педагози да бъдат обучени и всеки от тях да прилага наученото по отношение на учениците. В резултат се постига ресоциализация на децата от ВУИ с девиантно и делинквентно поведение, които получават умения за преодоляване и осмисляне на бъдещи конфликтни ситуации.
Разказано по този начин всичко изглежда суховато, в синхрон с представата на хората за педагозите - строги и скучни. За да разчупят канона, специалистите от Сдружението на Обединените професионалисти внасят свежа нотка от първия момент. В рамките на проекта учителите от ВУИ са извозени от Ракитово до Пловдив с комфортен автобус. Настанени са в кокетния хотел “Его”. Последователно им се представят членовете от Управителния съвет на сдружението: Красимира, Емилия, Камен, психоложката Николета. “Професионалистите” установяват емоционална връзка с учителите от ВУИ в хода на сесиите, в кафе-паузите, по време на съвместните разходки. Менюто за обедите и вечерите, съставено от Николета, може да задоволи и най-изискания вкус. Стъпка по стъпка групата педагози от ВУИ се превръща в отбор, готов да приеме бъдещи предизвикателства. Хората от този отбор шеговито казват, че са се превърнали по време на обучението в “егоисти”, т. е. хора, постигнали стандарта на специалистите от сдружението, наложен в хотел “Его”. Този стандарт включва възпитание чрез емоционално съпреживяване, доверяване, изпипване на всеки детайл. Осъзнаване, че малките неща носят голямата радост и промяна.
Свилен Топчиев

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай