Велинград - online - Антидискриминация значи справедливост 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Антидискриминация значи справедливост
Публикувано 2013-11-12 09:50:41 от Темпо

Актуалната тема за борбата с дискриминацията и престъпленията от омраза събра служители на Министерството на вътрешните работи от цялата страна на тридневен семинар в “Гранд хотел Велинград”. Семинарът, финансиран по проект “ПРОГРЕС”, бе открит от доц. д-р Ана Страшимирова - председател на Комисията за защита от дискриминацията. Тя благодари на МВР и на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за интереса, отговорността и ангажираността на министерството по проблемите на дискриминацията. КЗК и МВР са ангажирани с тези проблеми, като всяка от страните може да научи нещо от другата и да си бъдат взаимно полезни.

Проектът “Борба с дискриминацията - за справедливо общество” бе представен от заместник-председателя на КЗД Баки Хюсеинов, а в рамките на семинара служителите на МВР обсъждаха теми като помощ за жертвите на дискриминация и престъпления от омраза, източници на престъпленията от омраза, социални и правни аспекти на дискриминацията, принципът за равното третиране в дейността на полицията и представителството на малцинствата в службите на МВР. Част от семинара бе и дискусионният форум “Световно кафене”, в който участниците се разделят на групи и всяка от тях с помощта на домакин и психолог обсъжда даден казус. На всеки 20 минути групите се “завъртат”, а на финала се обобщават резултатите от всички обсъждания. Ценното в случая е участието на служители на МВР от всички поделения в страната, което позволява да се поставят и дискутират важни за регионите проблеми.
Пред вестник “Темпо” г-жа Страшимирова подчерта, че основната задача на комисията за защита от дискриминацията е превенцията и разясняването на антидискриманационното законодателство. В тази посока след националния семинар за служители на МВР ще бъдат организирани такива и за практикуващи юристи, служители на министерството на образованието, членове на неправителствени организации, журналисти и медийни експерти. Антидискриминация означава справедливост и е положителен знак, че българското обществото има изострена сетивност към тези проблеми, каза председателят на КЗД.
В момента тече вторият мандат на комисията, но въпреки че тя е все още “млада”, расте броят сигналите, жалбите и преписките: до 31 октомври 2013 г. в КЗД са постъпили 717 жалби, образувани са 377 преписки, постановени са 265 решения и са проведени 448 заседания. Най-голям е броят на преписките по жалби на хора с увреждания, голям брой са и жалбите, свързани с етническа принадлежност, възраст, обществено положение. Елена Баева

КАЗУСИ С АДРЕС ВЕЛИНГРАД И РАКИТОВО До 31 октомври 2013 г. в Комисията за защита от дискриминация са постъпили 23 жалби от област Пазарджик и са образувани 12 преписки. Ето няколко казуса с адрес Велинград и Ракитово, които е разгледала комисията:
* В КЗК е образувана преписка по жалбата на жена с увреждания срещу велинградския филиал на държавното дружество “Специализирани болници за рехабилитация-НК”. Причината е, че не е осигурен достъп на хората с увреждания до канцелариите, които са на втория етаж на асминистративната сграда - няма нито асансьор, нито друго техническо оборудване. Жената е възмутена, за хората с увреждания няма осигурен лесен достъп и в сградата на санаториума - до столовата и до по-голяма част от водните процедури, от които тя е била принудена да се лиши. По преписката е постигнато споразумение “СБР-НК” - София да извърши правни и фактически действия за осигуряване на физически достъп до изброените места и да уведоми жалбоподателката за приключилите строителни, ремонтни и монтажни действия.
* Комисията се е произнесла по жалба на жена от Велинград срещу частна фирма, която засяга повсеместен проблем. Жената е с висше образование, но не може да си намери работа и според нея главната причина за това е ромският й етнос. Тя твърди, че само като видят адресната й регистрация при кандидатстване за работа и отношението е друго. По преписката е работено за споразумение с частната фирма, но впоследствие жалбата е оттеглена от вносителката.
* Семейство възрастни хора е подало в КЗД жалба срещу лице от медицинския персонал на балнеосанаториум във Велинград. В продължение на 3 месеца жалбоподателите са се опитвали да се запишат по телефона за рехабилитация по определена клинична пътека, но медицинското лице е отказало да ги запише за лечение по телефона и ги е разигравало да се обадят на следващия ден. Възрастните хора твърдят, че в рамките на 3 месеца им е отговаряно, че няма места за прием по НЗОК, а само за свободен прием, което не било по силите им като пенсионери. Преписката е в процес на проучване.
* Образувана е преписка по жалба на велинградчанин срещу ръководството на регионална дирекция в Пазарджик. Жалбоподателят е бил главен специалист на тази дирекция в район Велинград и твърди, че след назначаването на нов шеф на отдела промяната в стила на работа е към лошо. Служителят е с ТЕЛК заради няколко заболявания и недвусмислено му било казано, че това го прави неподходящ за заеманата длъжност. След промени в начина на работа, графиците и местоработата неговият трудов договор е прекратен. По случая е заведен и иск в съда, поради което действията на дирекцията ще бъдат обект на проверка от съдебните органи, а не от КЗД.
*През декември КЗД ще разгледа жалбата на жител на Ракитово срещу кмета на общината, в която се твърди, че спрямо него като ръководител на общинско предприятие има нежелано поведение от страна на кмета и неостонателно търсене на дисциплинарна отговорност във връзка с изпълнение на служебните му задължения. Жалбоподателят се смята за политически неудобен и твърди за дискриминация по етническа принадлежност. От другата страна се твърди, че на служителя е налагано предупреждение за уволнение заради действия, от които има материални щети за общината и той носи имуществена отговорност. Предстои КЗД да се произнесе по казуса.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води