Велинград - online - Във Велинград БСП къса дружбата с ДПС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Във Велинград БСП къса дружбата с ДПС
Публикувано 2013-11-12 09:52:32 от Темпо

Общинското ръководство на БСП - Велинград публично и в прав текст обяви, че на местно ниво се разграничава категорично от коалиционния партньор на национално ниво ДПС. Това стана на пресконференция на 6 ноември, в която участваха общинският председател на БСП Георги Янчев, неговите заместници Васка Милушева и Костадин Шулев и кметът Иван Лебанов, който е член на Националния съвет на БСП.

Георги Янчев посочи като повод за пресконференцията поредицата от назначения на ръководни длъжности в държавните институции във Велинград и желанието на БСП да се внесе яснота сред хората кой стои зад тези кадрови решения. Нито едно от назначенията по никакъв начин не е съгласувано с БСП-Велинград и всички те са предложени от ДПС. Много хора питат и отговорността трябва да е ясна, а не размита, заяви общинският председател на социалистите. Той допълни, че конкретният повод за тяхната реакция е назначението на Гено Пеев за директор на ДГС “Алабак” и че тази кандидатура никога и по никакъв повод не е дискутирана в БСП. Социалистите са имали свое предложение за поста (г-н Янчев не посочи име с мотив да не вреди на конкретния специалист), но то не е взето предвид. “Назначението на Гено Пеев е най-малкото неуместно, разграничаваме се и няма да участваме със свои кадри в този управленски екип. Нямаме грам участие!”, подчерта Георги Янчев. “Не оспорваме личните и професионални качества на г-н Пеев, но нашата политика е да налагаме млади, перспективни, образовани и кадърни хора”, допълни кметът.
Иван Лебанов предложи и още една гледна точка по темата. Според него ДПС има дългосрочна стратегия за завоюване на местната власт на изборите след 2 години. Кметът каза, че е подложен на натиск, тъй като деветимата съветници от ДПС в местния парламент са подали сигнали срещу него в Прокуратурата и други инстанции, които не почиват на никакви истини и се прекратяват, но целят отстраняването му от кметския пост. Натискът на ДПС е постоянен и от много време, припомни кметът, сочейки как общинският председател на ДПС Мустафа Джамбаз по незнайни причини напусна заместник-кметското място в общината.
Георги Янчев се съгласи с въпроса-констатация, че реакцията на БСП е позакъсняла. Той уточни, че на 4 ноември партийното ръководство е провело пленум заедно с областния председател Георги Петърнейчев, на който местните социалисти са поставили проблема. Още в началото на юли Изпълнителното бюро на БСП - Велинград в официално писмо до лидера на партията Сергей Станишев, председателя на Народното събрание Михаил Миков и евродепутата Илияна Йотова е заявило своята позиция. През август и септември декларации в подобен дух са изпратени и от Областния съвет на БСП, който включва представители на всичките 11 общини, тъй като напрежението сред социалистите в областта е много голямо. До момента няма реакция от националното ръководство на партията, нито отговор на искането за лична среща със Сергей Станишев. В същата позиция са и депутатите на БСП от Пазарджишка област.
На въпрос дали това е критика към националното ръководство и искат ли оставката на Сергей Станишев Георги Янчев отговори, че въпросът да се иска оставка на лидера изобщо не е коментиран, а искат чрез критика да вървят към по-добро управление. В БСП има различно мислещи хора, тя е най-демократичната партия, в която инакомислещите не са изключвани и гонени, както в почти всички други партии. Конкретният адрес на критиката е комисията в Националния съвет, до която се изпращат кадровите предложения и след консултации с коалиционния партньор се стига до назначения. Практиката показва, че ДПС има по-силно влияние от БСП. “Разграничаваме се от ДПС на местно ниво, на национално двете партии са в коалиция и правителството работи добре”, подчерта г-н Янчев. Иван Лебанов обяви, че в знак на недоволство, че не се чува и отчита мнението на местните структури, обмисля да замрази своето членство в Националния съвет на БСП.
От “Темпо” попитахме само кадрите ли разделят БСП и ДПС във Велинград. “Не кадрите, а начина по който се случва - ясното незачитане, арогантността в действията и желанието за обсебване на всичко от страна на ДПС. При управлението на ГЕРБ масово се назначаваха хора, които не са професионалисти и не искаме това да се повтаря сега”, отговори Г. Янев. “Не сме съгласни с политиката на ДПС, налагат се неподготвени кадри на възлови постове”, допълни Иван Лебанов.
Засегнати бяха и няколко актуалните теми с адрес общината. Към кмета бе отправен въпрос нямало ли е млади, образовани и кадърни хора в БСП за заместник-кметския пост. “В моя екип хората са точно такива. Едно е да управляваш партия, друго е да управляваш Общинска администрация и град. Когато назначавам някого, поставям на първо място професионалните способности”, подчерта кметът и посочи, че в екипа му е лидерът на БСП. В качеството си на общински съветник Костадин Шулев отговори дали ще има разграничение между БСП и ДПС в Общинския съвет: “Ще работим по съвест. Когато нещо е добро за общината, ще гласуваме “за”, когато е в ущърб, ще сме “против”. Според Иван Лебанов новата дружба в Общинския съвет е между ГЕРБ и ДПС, последните решения се градят на това мнозинство, което ще се види и в следващи решения. Кметът изрази недоволство, че му се приписват взаимодействия, в каквито не е влизал и каза, че БСП работи по съвест и никога не е имало тайни договорки. Георги Янев също изтъкна, че в Общинския съвет не трябва да съществуват безпринципни коалиции “на всяка цена”.
Какви са очакванията и следващите ходове на БСП - Велинград след пресконференцията, за която местните социалисти предварително са уведомили ръководството на партията? Според общинския председател Г. Янчев: “Сред нашите членове и симпатизанти трудно ще се намерят много щастливи от дружбата с ДПС. Ще продължим да се борим! Надявам се нещо да се промени”. Със същата идея БСП - Велинград ще започне и подписка сред своите членове в подкрепа на тезите, изразени на пресконференцията.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води