Велинград - online - 60 години присъствие със слово и дух 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

60 години присъствие със слово и дух
Публикувано 2013-11-19 09:44:05 от Темпо

На 14 ноември в кафето на читалището се проведе литературна среща, посветена на три годишнини: 120 години от основаването на НЧ “Отец Паисий 1893”, 65 години от създаването на Велинград и 60 години Литературен клуб “Никола Вапцаров”.

С припомнянето, че точно на 14 ноември 1893 г. в кафенето на Иван Малчев 53-ма родолюбци решават да се изгради читалище и за тази цел провеждат учредителното събрание и приемат устава” председателят на НЧ “Отец Паисий” Цветан Котев откри литературната вечер, обявена за началото на тържествата по повод юбилея.
Председателят на литературен клуб “Н.Й. Вапцаров” Александър Кочев изрази задоволството си, че въпреки трудностите, все пак юбилейният литературен сборник “Присъствие” вече е факт и хубавото е, че неговото представяне съвпада с датата, на която е положен първият камък за строежа на читалището в Лъджене. Той напомни, че през 1853 г. българският възрожденец, радетел за чист български език и вестникар Иван Богоров издава в Лайпциг първия български вестник “Български орел”, обикаля България и констатира: “У нас камъне много, пипе малко”. Ал. Кочев си пожела Иван Богоров за член на нашия литературен клуб.
Регионалният представител на ОББ г-жа Лазарова и ръководителите на велинградския клон на банката поздравиха литературните творци и връчиха своите подаръци: доброволно дарение за библиотеката на читалището от книги и 120 лева за нови книги. “Нашето дарение е нашият поклон пред книгата”, каза г-жа Лазарова.
Ученичките от 10 клас на ПГИТ “Алеко Константинов” Радка Попова и Виолета Китина прочетоха стихове на поетите, включени в сборника и заслужиха аплодисментите на творците и на многобройната публика.
Литературният сборник “Присъствие” е деветият и е събрал творбите на 27 творци, членове на литературния клуб. Редактор на сборника е Александър Кочев, предпечатът и дизайнът са на Лидия Кочева, а графиките на нашия художник Бранко Манушев
От името на творците говори доайенът д-р Александър Попов, който си спомни първата среща с учителя, общественик и поет Ангел Горанов, станал причина за приемането му в литературния клуб.
В залата бяха три поколения творци, сред тях и наследници на първия председател на литературен клуб “Н.Й.Вапцаров” Костадин Ланджов, който на 5 юни 1952 г. в библиотеката на читалището заедно с библиотекарката Стоянка Градинарова, учителя Петър Полежански, ученичката Соня Дошкинова-Кирхоф, поетът Иван Коев и други млади хора поставят началото на литературния кръжок.
Зам.-кметът Георги Янчев поздрави юбилярите с думите: “Благодаря, че ви има, защото докато ви има вас, ще я има и България” и връчи на Александър Кочев поздравителен адрес от името на кмета Иван Лебанов.
Хрониката на времето в литературния сборник “Присъствие” завършва така: “И ако Шекспир казва, че “времето няма една и съща стойност за всички”, то веднага ще му отговорим чрез словата на Валери Петров: ”Добрите писма са на път”!
Честванията за 120-годишнината на читалището ще продължат, като кулминацията им ще бъде през декември. В празничния афиш ще има вечери, посветени на духовия оркестър и мажоретния състав, на театралния състав, на вокалните групи и градския хор. Големият Коледен концерт също ще бъде посветен на достойния юбилей.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води