Велинград - online - Посланикът на Словакия откри изложба за Кирил и Методий 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Посланикът на Словакия откри изложба за Кирил и Методий
Публикувано 2013-11-26 09:11:36 от Темпо

С думите на Черноризец Храбър от произведението “За буквите” и с Апостолическото послание на папа Йоан Павел II от 31 декември 1980 г., с което обявява светите братя Кирил и Методий за небесни съпокровители на цяла Европа пред Бога, директорът на Историческия музей Снежана Велева постави началото на изложбата на посолството на Словашката република в България под наслов ”1150 години от пристигането на Кирил и Методий в Словашките земи”.

На 20 ноември зам.-кметът Георги Янчев откри изложбата, подчертавайки, че светите братя Кирил и Методий са важни за всички славяни и с благодарност към посланика на Словашката република, че е избрал да покаже тази чудесна изложба в музея във Велинград.
Словашката република със столица Братислава е с територия 49 034 кв.км и е разположена в земите между река Дунав на юг и най-северната дъга на Карпатите на север. В далечния V век на територията на Словакия се заселват първите предци на словашката нация. През IX век повечето земи спадат във владенията на Велика Моравия. През 880 година Методий става архиепископ на Моравия и в Нитра е основан епископат начело с монаха Вихинг и точно в този период се ражда словашката нация. Днес 0,9% от живеещите в Словашката република изповядват православната християнска вяра. Най-старата държава на западните славяни е Велика Моравия. Тя е основана през IX век в Централен Дунавски регион. През 863 г. по покана на княз Ростислав Методий и Кирил разпространяват християнството по тези земи, а през 880 г папата ги обявява за феодални владения на Ватикана.
Към дошлите за откриването на изложбата ученици, учители и граждани на чист български език се обърна посланикът на Словашката република у нас Н.Пр. Мариян Якубоци: “За мен е чест и удоволствие да посетя вашия град - СПА столицата на Балканите, който има и богато историческо минало. Целта на изложбата ни е да покажем, че делото на Кирил и Методий е важно за западните славяни. Днес повече от 80 църкви носят името на светите братя, също и учреждения, кръста на знамето ни, а в преамбюла на нашата Конституция е записано ”... следвайки духовното наследство на Кирил и Методий и историческия завет на Великоморавия, основавайки се на естественото право на нациите за самоопределение...”.
Послоникът на Словашката република дари на музея много ценна пощенска марка, създадена със съдействието на Словакия, Чехия, България и Ватикана по повод 1150 години от Великоморавската мисия на светите Кирил и Методий. Марка от лимитираната серия посланикът дари и на Община Велинград, където след откриването на изложбата бе приет от зам.-кметовете Георги Янчев и Атанаска Хрисчева. Домакините поднесоха на госта картина с пейзаж от Клептуза и филма на Джон Лоутън за Велинград.
Към изложбата на Словашкото посолство се включиха със свои експонати Историческият музей, църквата “Света Троица” в кв. Каменица и СОУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Изложбата ще бъде открита за посетители до студентския празник 8 декември 2013 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай