Велинград - online - Покрай спирките общината ще осее града с павилиони 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Покрай спирките общината ще осее града с павилиони
Публикувано 2013-11-26 09:33:21 от Темпо

Две точки в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет са посветени на решението за поставяне на автобусни спирки и павилони във Велинград, което съветниците взеха в края на октомври във връзка с писмо за намерения от “Фактор плюс” ЕООД.

Първият проект е внесен от председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова и с него се иска поправка на очевидна фактическа грешка. В текста на гласуваното решение погрешно е записано, че се открива конкурс за поставяне на “до 33 броя, но не по-малко от 20 временни преместваеми обекти за търговия - еднотипни павилиони”. Според направеното в залата предложение обаче цифрите се отнасят не до броя на павилионите, а до броя на автобусните спирки и затова се иска поправка на грешката.
Вносител на втория проект за решение е кметът на общината Иван Лебанов. Проектът е изготвен от директор “Общинска собственост” Георги Янев, но не е съгласуван нито от зам.-кмет, нито от главен архитект, за когото е отбелязано “отпуск”. Този проект е за изменение и допълнение на решението от октомври, като се внася след проведено заседание на избраната от съветниците нарочна комисия. В комисията участва по един представител на седемте политически сили в състава на местния парламент.
Според новия проект общината открива процедура за отдаване под наем за срок от 10 години чрез конкурс на петна за поставяне на 20 павилиона за търговия в имоти публична общинска собственост. Визията на павилионите ще е по проект, различен от одобрената през 2008 г., която е задължителна за останалите наематели на общински петна. Не е ясно каква ще бъде новата визия (към материалите по точката такава не е представена) и от кой орган ще се одобрява. Не е ясно и местоположението на петната за павилионите - според решението то е по одобрена нарочна схема за поставяне, каквато обаче също не фигурира в раздадените материалите по дневния ред. Предвидено е всяко от тези петна да бъде с площ 12 кв.м., като 6 кв.м. са за автобусна спирка и 6 кв.м. за павилион. Сред задължителните конкурсни условия е наемателят да изгради за своя сметка 33 модулни автобусни спирки за градски транспорт с еднаква визия и проект, да обновят 3 съществуващи и да изградят 4 нови спирки. Изискването е те да бъдат представени в рамките на конкурса, така че тяхното одобрение и оценка ще зависи пряко само от членовете на комисията.
В същото време в проекто-решението фигурира и друг текст за поставяне на 12 броя павилиони с площ до 6 кв.м. От формулировката не става ясно дали тези 12 павилиона са част от 20-те или са допълнителни. 12 скици имаше към решението, гласувано на 31 октомври, под чийто проект също няма подпис за съгласуване от главния архитект. Според скиците част от тези павилиони обаче не са разположени на автобусни спирки, а са основно в централната част на трите квартала.
Сумирано се получава, че покрай доброто намерение за направата на нови автобусни спирки, общинарите залагат и поставянето на нови 20 или 32 павилиона на територията на Велинград. След години дискусии и решения за премахване на павилиони (от които пострада бизнеса на малки местни търговци), сега Общинска администрация и Общинският съвет постигат рядко единодушие, но точно за обратното. При това голяма част от павилионите ще са по централни улици и булеварди и в централната част на курорта.
Не на последно място: предложената начална месечна наемна цена е 6.62 лева за кв.м. Избраната процедура “конкурс” не предполага рязко повишение на цената, така че в общинската хазна месечно ще влизат по около 50 лева за павилион от 6 кв.м. Дори и най-повърхностният икономически анализ би показал, че общината може да си гарантира много по-сериозни приходи от наеми, ако не дава павилионите “в пакет”, а заедно с тях и господстващо положение при продажбата на цигари и печатни изделия на една единствена фирма.
Има ли предизвестен победител в конкурса? От справка в Националния концесионен регистър е видно, че внеслата в общината писмо за намерения “Фактор Плюс” ЕООД има 15-годишна концесия за автобусни спирки в Русе заедно с “Национална агенция Разпространение” ЕАД - една от “перлите в короната” на огромна медийна империя с още по-огромни политически протекции. Затова не е изненадващо, а по-скоро е закономерно, че условията точно на този конкурс се определят от лидерите на партиите в Общинския съвет. Остава да видим дали особено шумно декларираните напоследък политически различия ще се запазят при предстоящите гласувания по темата или точно в този случай ще станем свидетели на пълно единодушие сред местните политици.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай