Велинград - online - 9 пъти “не установява конфликт на интереси” по сигнал срещу кмета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

9 пъти “не установява конфликт на интереси” по сигнал срещу кмета
Публикувано 2013-11-26 09:35:10 от Темпо

Държавната Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси записа 9 пъти “не установява конфликт на интереси” във връзка със сигнал срещу кмета на Община Велинград Иван Лебанов.
Сигналът срещу велинградския кмет е заведен в регистъра на комисията преди близо година - на 19 декември 2012 г. По това време председател на комисията е Филип Златанов, който впоследствие се прочу с огласени от Прокуратурата скандални записки в личното си тефтерче.
В тефтерчето с фигурира и името на Иван Лебанов с инструкция “Самосезиране за Лебанов? - решението готово - изчаквам - удар”. По този повод на 15 октомври 2013 г. кметът на община Велинград се яви на изслушване пред временната парламентарна комисия, която проучва нарушенията в дейността на Комисията за предотвратяване конфликт на интереси. В Народното събрание Иван Лебанов заяви, че от 3 години и половина е обект на постоянен тормоз и проверки, а целта е да бъде свален от кметския пост. На 17 октомври кметът е изслушан и от новия състав на Комисията за предотвратяване конфликт на интереси, а на 7 ноември тя обяви крайното си решение по случая.
В сигнала, чийто подател комисията по закон не съобщава, са залегнали поредица от твърдения за нарушения от страна на Иван Лебанов в качеството му на кмет. На първо място - че заема поста на председател на Управителния съвет на Футболен клуб “Чепинец”, като за лицето, подало сигнала, възникват съмнения дали са разходвани финансови средства от бюджета на общината за подпомагане на клуба и че фирми на членове на Управителния съвет са имали договори с общината по различни обществени поръчки. Проверката на комисията показва, че средствата за ФК “Чепинец” са отпуснати не с еднолично решение на кмета, а с одобрението на Общинския съвет. Според справка с изх. № 023-01-149/27.10.2013 г. преведените средства от Община Велинград на ФК “Чепинец” са: за 2009 г. - 45 500 лв., за 2010 г. - 17 000 лв., за 2011 г. - 12 300 лв., за 2012 г. - 6 860 лв. и за периода от 01.01. до 18.10.2013 г. - 6 280 лв. Разгледани са и протоколи от заседанията с участието на спортните клубове в общината за разпределение на средствата, с които общината подпомага ежегодно дейността им. Като председател на УС на клуба кметът не е получавал възнаграждение, сочи проверката на комисията.
Лицето, подало сигнала, посочва редица проекти, за които според него не са проведени процедури по Закона за обществените поръчки. Общината е предоставила пред комисията изискуемата документация, от която е видно, че по спорните обществени поръчки - ремонта на Търговската улица, почистване коритото на река “Чепинска”, ремонтите на Общинския детски комплекс и Покрития плувен басей и др., обществени поръчки и търгове са проведени. За някои от поръчките, като тази за доставка на дърва и въглища, се е явил само един кандидат и той е спечелил. Друго твърдение е, че години наред една и съща фирма печели обществената поръчка за доставка на хранителни продукти в детските градини и социалните заведения въпреки неизгодните условия. Във връзка с това пред комисията кметът е обяснил, че Велинград не е голям град, има две-три фирми, които се занимават с доставка на хранителни продукти и една от тях е спечелила обществената поръчката. Комисията е проверила общо 11 договора за обществени поръчки и проекти и не е открила наличие на частен интерес и свързаност между кмета на общината и спечелилите фирми.
Според крайното решение на комисията за кмета Иван Лебанов не се установява конфликт на интереси във връзка с договорите за ремонтите на Търговската улица, доставка на хранителни продукти, дърва и въглища за детските и социалните заведения, малката обществена поръчка за почистване коритото на река “Чепинска”, ремонтите на Покрития басейн и ОДК. Комисията не установява конфликт на интереси и при заемането на председателския пост във ФК “Чепинец”, тъй като кметът не е извършвал действия в частен интерес.
Решението на държавната комисия може да се протестира пред Административен съд - София.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай