Велинград - online - Ученици от ромската общност ще учат занаяти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ученици от ромската общност ще учат занаяти
Публикувано 2013-12-03 08:30:46 от Темпо

Ученици от ромски произход в две учебни заведения във Велинград - ОУ “Неофит Рилски” и ЦДГ “Еделвайс” в кв. Чепино и две в Ракитово - СОУ “Св. Климент Охридски” и ОДЗ “Митко Палаузов”, ще учат занаяти като дърводелство, обущарство, шивашки услуги, фризьорство, лечебен масаж, козметика и компютърна грамотност. Обучението е по проект за ранна социализация и адаптация към образователния процес на деца и ученици от етническите малцинства и цели тяхната по-успешна трудова реализация. Финансирането е по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” в размер на 216 118 лв., а бенефициент е фондация “Европейски център за еко- и агротуризъм - България”.

Проектът ще продължи до юли 2014 г. и обхваща общо 170 деца и ученици в риск от посочените училища и детски градини. Освен децата в проекта са включени и техните родители, както и 25 педагози.
Планираните обучения са извънкласни, като за децата от детските градини усилията са насочени в изграждане на основни хигиенни навици и поведение в социална среда, опазване на природата, взаимопомощ и адаптиране към учебния процес. Освен занаяти, за по-големите ученици са предвидени обучения за превенция на домашното и сексуално насилие и трафика на хора, чиито жертви често стават младежи от ромските квартали. За родителите са предвидени безплатни юридически съвети и консултации за предпазване от домашно насилие и трафик на хора. За педагозите ще бъдат организирани семинари за повишаване на професионалната квалификация.
На представянето на проекта педагози от региона обобщиха, че голяма част от ромското население в Ракитово и във Велинград са крайно бедни, без работа и занаят. По-голяма част от тях работят в чужбина или се занимават с незаконен дърводобив. При ромските деца липсва мотивация за учене и е висок процентът на отпадащите от училище, тъй като обикновено след 8 клас ги женят.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води