Велинград - online - 7 “пирамиди” и 76 табели за минералните води 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

7 “пирамиди” и 76 табели за минералните води
Публикувано 2013-12-03 08:39:57 от Темпо

Беше време, когато до минералните извори във Велинград имаше табели с ясни указания за състава и лечебните им свойства. Преди да напълнят шишетата с вода, велинградчани и туристите четяха дали е подходяща за техните болежки, трябва ли да се пие всеки ден, в кои случаи не се препоръчва. Вече повече от 20 години такива табели няма - металните бяха откраднати и заминаха за скрап, дървените са олющени и не се четат. Велинградчани пълнят вода по спомени кой извор какво лекува. Туристите също се редят на опашка с туби и шишета, като се доверяват на това кой какво е чул за водата от съответната чешма от местните. А СПА столицата просто плаче за актуална, точна и полезна информация за най-голямото си богатство - минералната вода.

В момента община Велинград и сдружение “Нежна сила” работят по проект, с който ще кандидатстват за финансиране по стратегията, изработена от Местната инициативна група “Белово, Септември, Велинград”. В момента тече четвъртият прием на проекти, а на 27 ноември в общинския Туристически информационен център (ТИЦ) се проведе обществено обсъждане на идеята.
Тя е свързана с находищата, изворите и чешмите с минерална вода във Велинград и представянето на най-важната информация за тях. Предвидено е изработването на 7 големи информационни табла с данни на български и английски език за нашите минерални води, които ще бъдат оформени като пирамиди и разположени на 4 места във Велинград, в центъра на Драгиново, пред минералния плаж в Белово и на Варвара. По проекта са планирани и 76 табели на български език с описание на състава и лечебните свойства на 76 улични чешми с минерална вода във Велинград.
Мрамор Полежански от ОА обясни, че общината разполага с пълна и актуална информация за двете находища, които стопанисва - Каменица и Драгиново. До март 2014 г. ще получим и сертификат за качествата на минералните води от тези находища. За другите две находища - Лъджене и Чепино, които се стопанисват от държавата, данните са стари, а съвременни изследвания не са правени. Г-н Полежански разясни, че според законовите изисквания табелите трябва да съдържат информация за състав, дебит, температура и електропроводимост на водите, както и данни за тяхното приложение.
Подробно описание направи зам.-кметът Даниела Салкина, която подчерта, че проектът с наименование “Подобряване на туристическата инфраструктура и оборудване за атракции на открито” е разработен в три основни насоки. Първата са информационните табели, втората - изработване на интерактивна карта в сайта на общината с информация за всички термални източници, а третата - закупуване на оборудване, с което в бъдеще общината да организира различни атракции на открито като празници, концерти, изложения, базари и др.
Идеята за табели до всички минерални извори ни е много скъпа, от години я обмисляме и сега дойде момент, в който можем да кандидатстваме за финансиране, каза председателят на “Нежна сила” Росица Лебанова. Сдружението ще се включи във всички етапи на събирането и презентацията на информацията за минералните води.
Присъстващите обсъдиха местата за поставяне на “пирамидите”, който по проект ще са с височина около 3.5 метра, в трите квартала на Велинград.Избрани са места, където минават много хора и има възможност да се разглеждат от всички посоки. Намеренията са в Каменица голямата табела да бъде на бул. “Съединение”, близо до паметната плоча на Вела Пеева. В Чепино ще бъде поставена на центъра или в парка до Клептуза. В Лъджене вариантите са на централния площад и до стоянката на такситата на кръстовището при ТИЦ. Хотелиерът Христо Тричков подкрепи идеята за интерактивна карта на минералните извори и предложи за всеки от тях да има и текстова информация с показателите за водите. От картата, която ще може да се ползва пред входа на ТИЦ, туристите ще могат да видят и кой извор кои хотели захранва.
Проектът спечели всеобщи адмирации, защото е изключително нужен и полезен за курорта. Дали той ще получи одобрение и финансиране ще стане ясно в края на януари 2014 г., когато се очаква решението на Управителния съвет на МИГ “Белово, Септември, Велинград”. А крайното “да” или “не” ще произнесе Държавният фонд “Земеделие”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води