Велинград - online - Държавата пред изпитание: 20 пъти расте броят на бежанците 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Държавата пред изпитание: 20 пъти расте броят на бежанците
Публикувано 2013-12-03 08:58:27 от Темпо

Кръгла маса, посветена на интеграцията на бежанците в България, събра на 26 и 27 ноември във Велинград представители на държавни и неправителствени институции. В дискусията в Гранд хотел “Велинград” се включиха зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска, зам.-министърът на МВР Васил Маринов, председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев и на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева.

В работата на кръглата маса участва и представителят на Върховния комитет за бежанците към ООН Роланд-Франсоа Вейл. Той изброи три основни изисквания, за да успеем успешно да интегрираме бежанците в България. На първо място - обществото да осъзнае, че бежанците не са заплаха, а хора, които имат международна закрила и се нуждаят от разбиране и симпатия. На второ място - подкрепа от страна на държавните и граждански структури, за да могат бежанците да намерят работа, училище за децата и да започнат своя живот отначало. Третото условие е наличие на правни норми, които да позволят бежанците да получат статут и достъп до правата си. Тъй като в България процедурите за предоставяне на международна закрила съществуват от 20 години, държавата е в състояние да се справи с изпитанието в момента, когато повече бежанци от Сирия се нуждаят от закрила, каза г-н Вейл. Гостът призова да помним, че зад думата “бежанец” стои човек като всеки от нас, че този човек иска да води нормален живот и дори с нетъпрение чака да плати данъците си, за да стане част от новото общество. Това са хора, загубили всичко, което са постигнали в материален и духовен план, дошли са тук само с дрехите на гърба си и едновременно се борят с травмата от бягството и приемането на новите нрави, език, климат.
Председателят на ДАГ Николай Чирпанлиев също подчерта, че имаме добре изградена система, но засиленият бежански поток ни нарежда сред най-силно засегнатите и изправя държавата пред доста сериозна ситуация. През първите 9 месеца на 2012 г. сме приели 183 бежанци от Сирия, а за същия период на 2013 г. броят им нараства повече от 20 пъти - 5232 сирийци. ДАГ решава проблеми, с каквито досега не се е сблъсквала като оборудването на нови бежански центрове.
Друг аспект на проблема засегна зам.-министърът на МВР Васил Маринов, според когото основната задача на МВР в момента е да редуцира броя на незаконно влизащите имигранти през границата с Турция. През настоящата година техният брой е 11 072 души.
В рамките на кръглата маса бе подписано споразумение за обмен на информация и сътрудничество между ДАБ и ДАЗД. Разгледана бе националната програма за интеграцията на бежанците, актуалната миграционна обстановка, жилищното, здравно и образователно осигуряване, практики на ЕС за презаселване на бежанците и ролята на неправителствения сектор. В проведените дискусии участваха представители на Президенството, няколко министерства и общини, в които вече има настанени бежанци.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води