Велинград - online - Най-горещите решения - във фризера, засега 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Най-горещите решения - във фризера, засега
Публикувано 2013-12-03 09:05:01 от Темпо

Три ключови проекта за решения не бяха гласувани от Общинския съвет на сесията на 28 ноември 2013 г. В студената голяма зала на общината “във фризера” останаха проекти, които разбуниха много духове:


КМЕТЪТ ОТТЕГЛИ ПРОЕКТА ЗА СПИРКИ-ПАВИЛИОНИ В последния момент преди гласуването на дневния ред кметът Иван Лебанов използва правото си на вносител и оттегли проекта за решение, с който се определят условията на конкурса за поставяне на нови автобусни спирки и нови 32 павилиона за търговска дейност във Велинград. Кметът не присъства на сесията, тъй като замина за среща със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев в Пловдив. Мотивите му за оттегляне на проекта бяха представени писмено и гласят: “Кметът на община Велинград твърдо стои за обновяване на спирките за градски транспорт, но в никакъв случай за поставяне на търговски павилиони в центровете на двата квартала. Изразявам несъгласие и с наемната цена, като считам, че трябва да има условие за индексиране на същата”.
Решението за откриване на процедура за конкурс бе гласувано от съветниците в края на октомври. Сега трябваше да се одобрят конкурсните условия, предложени от нарочна комисия с участието на представители на седемте политически партии в местния парламент. За момента обаче не се стигна до гласуване по точката, която касае бизнеса на много местни търговци.

ЗАДЕН ХОД ЗА ДВУЕТАЖЕН ПАВИЛИОН НА ПЛОЩАДА
С дата 21 ноември в дневния ред бе входиран проект за решение, внесен от общинските съветници Златко Златанов и Тошко Кютов - председатели на комисиите по туризъм и обществен ред. Според проекта Общинският съвет дава съгласие за поставяне на нов двуетажен павилион в урегулиран поземлен имот с отреждане “за парк” на площад “Николай Гяуров” във Велинград (заведението “Тухлата”). Бъдещият павилион е на два етажа и с визия, различна от утвърдената с решение на Общинския съвет. Вносителите предлагат успоредно с това да се даде съгласие за удължаване на срока на договора със сегашния наемател с още 5 години, като той стане общо 10 години.
На сесията бе съобщено само, че вносителите оттеглят проекта от дневния ред, без да се уточняват мотивите за това.

ОТЛОЖИХА ПО-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА УПРАВИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ НА ОБЩИНСКИ ДРУЖЕСТВА
Разгорещени дискусии между съветниците предизвика проектът за изменения на Наредбата за търговските дружества с общинско участие. Предлаганите промени се отнасят до месечните възнаграждения на управителите, контрольорите и членовете на изпълнителни и контролни органи на двете общински търговски дружества - “ВКТВ” и “МБАЛ-Велинград”. Предложението е техните заплати да се определят чрез бална оценка, която зависи от резултатите за предходната година и тримесечие и е обвързана с 8 показателя. Специално за лечебните заведения се предлага управителят да получава възнаграждение в размер на 380 на сто от средната месечна брутна заплата в МБАЛ, но не повече от 12-кратния размер на минималната месечна работна заплата. За контрольора на общинската болница възнаграждението е определено на две средни заплатни в лечебното заведение, но не повече от 4-кратния размер на минималната работна заплата за страната.
Част от съветниците опонираха, че наредбата не предвижда намаление на заплатите на управителите и контрольорите, ако дружеството покаже отрицателен финансов резултат. Али Мареков от ДПС посочи, че така заплатата на шефа на “ВКТВ” не може да падне под 2200 лева, а на болницата под 3200 лева. Янко Денизов от ГЕРБ също подчерта, че коефициентите за заплатите трябва да варират със знак плюс или минус в зависимост от резултатите. Той се обяви против увеличението на възнагражденията, тъй като от “ВКТВ” в същото време планират увеличение на цената на водата и попита трябва ли шефовете на общинските дружества във Велинград да взимат заплати, равни на тези на президента и министрите. Нормално е управителите да бъдат стимулирани, за да работят, каза Златко Златанов и посочи, че има и министри, които нищо не струват, но получават високи заплати. Аналогична позиция зае Александър Гагов, който обвини част от съветниците, че като еснафи обсъждат заплати. Най-активен в защитата на предлаганите промени бе Реджеп Ходжов, който според Тома Пачалов е в конфликт на интереси, тъй като едновременно е съветник и служител във “ВКТВ”.
Съветниците решиха да отложат взимането на решение и по тази гореща точка, като до следващата сесия тя бъде обсъдена от 11-членната комисия, натоварена със задачата да предложи промени в Наредбата за общинските търговски дружества.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България