Велинград - online - Табела-прилеп посреща посетителите на Лепеница 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Табела-прилеп посреща посетителите на Лепеница
Публикувано 2013-12-10 09:05:39 от Темпо

Пред входа на пещерата Лепеница вече стои табела във формата на прилеп с разперени крила. Поставянето на интересното информационно табло е част от финалния етап на проекта на Българска фондация Биоразнообразие “Виж повече ЗА прилепите”, финансиран по ежегодната дарителска програма на Мтел - Мтел Еко Грант в областта на екологията.

В момента се извършва монтажът на информационни табели пред десет популярни туристически дестинации в страната, сред които Деветашката пещера, осем облагородени пещери и пещера Лепеница. Поставянето на табелата пред пещера Лепеница се извърши преди дни съвместно със Сдружение с обществено полезна дейност “Суткя“ - град Ракитово.
Лепеница дава убежище на 7 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони. В България се радваме на 33 от срещащите се в Европа 35 вида прилепи. Всички те са строго защитени от Закона за биологичното разнообразие. Шест от видовете, установени в района на Лепеница, са сред приоритетните за опазване за цяла Европа: големият и малкият подковоноси, широкоухият прилеп, както и три вида нощник: остроухият, големият и трицветният. Така пещерата се явява важно място за опазването на популациите прилепи в региона.
В табелата няма да откриете забрани и страшни стратистики. Зад “Вижте повече ЗА прилепите“ стои идеята за провеждането на една изцяло положителна кампания. Табела-прилеп с разперени криле приканва посетителите да “видят повече“. Едва по-късно те ще научат, че в действителност най-големите прилепи в света имат размах на крилете с реалния размер на табелата. Следва въпросът “Какво е общотото между прилепите и...”, който провокира читателите да сравнят летящите бозайници с друго добре познато животно или предмет и така да открият уникални факти за прилепите, които може би никога не са знаели, но сега вече никога няма да забравят.
Вижте повече на входа на пещерата Лепеница, а скоро ще е достъпен и сайтът на проекта zaprilepite.biodiversity.bg, от където ще можете да надникнете още по-дълбоко в света на вашите нови приятели - прилепите.
Свилен Делчев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай