Велинград - online - Чешка Коледа: време за подаръци и сплотяване на семейството 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Чешка Коледа: време за подаръци и сплотяване на семейството
Публикувано 2013-12-17 09:26:15 от Темпо

За чехите най-големият празник в годината е Коледа. Сега и ние имаме възможност да се потопим в атмосферата на чешката Коледа благодарение на едноименната изложба, която бе открита на 11 декември в Историческия музей във Велинград.

Изложбата “Чешка Коледа” обикаля България от 2005 г. и разказва в детайли както за 4-седмичния подготвителен период, така и за самия празник. Във Велинград в ролята на сладкодумен разказвач бе г-жа Ярослава Минчева, която пресъздаде духа и вкуса на декемврийските празници преди Рождество. В Чехия подготовката трае 4 седмици, през които домът се почиства, майсторят се между 14 и 16 вида коледни сладки, подготвят се множество дребни подаръци за коледарите и децата, които ще посетят домовете в празничните дни.
Неизменна част от украсата на къщата е зеленият адвентен венец, украсен с червени плодове като шипки, дренки или боровинки. Във всяка от четирите недели домакините запалват по една свещ, а на Коледа горят и четирите.
През декември се спазват няколко важни дати. На 4 декември момите режат черешова клонка и я потапят във вода - ако тя цъфне на 24 декември, момичето ще се омъжи през годината. На 6 декември Свети Николаш обикаля домовете с ангелче и дяволче - раздава подаръчета на послушните и въгленчета на непослушните деца. На 13 декември традициите забраняват да се преде и пере. Вечерта на 24 декември, когато ние редим постни ястия за Бъдни вечер, в Чехия е време за най-щедрата трапеза и поднасяне на подаръците. На масата задължително се сервират шаран, сушени сливи, специален козунак, оплетен от 10 парчета, който символизира повития Исус и богато разнообразие от коледни сладки. Коледното дръвче е познато от скоро, по традиция в центъра на къщата се поставя макет на Витлеемската пещера. Подаръците ги носи не белобрад старец като при нас, а малкият Христос. На 25 декември, Коледа, не се прави нищо - дори не се оправят леглата и масата. На 26 декември чехите отбелязват като голям празник деня на Свети Стефан, а на 31 декември - на Свети Силвестър. Празничният цикъл приключва на 6 януари, когато тримата влъхви обикалят къщите.
Всеки от обичаите е представен в изложбата наред с много новогодишни честитки от различни периоди. Най-старите чешки коледни картички да от 1827 г., измислени от ленивия граф Карел Хотек, който предпочел да праща такива честитки, вместо да посреща гости.
В изложбата са подредени и коледни играчки на повече от един век (от 1910 година), дарени специално на нашия музей от семейство Бохумира и Борис Гаджанови. Към тях бе отправена благодарността на директорката на музея Снежана Велева, която благодари и на Ярослава Минчева и Зденка Маринова от Сдружението на чехите и словаците “Томас Масарик” в Пловдив и специално на заместника на посланика на Чехия в България Томашек Хробак. Г-н Хробак откри изложбата на чудесен български език и за пореден път затвърди приятелските връзки между посолството и велинградския музей.
Многобройните първи посетители разгледаха изложбата в повишено предпразнично настроение. В залата на музея и вие можете да си подарите една чешка Коледа, която ще ви даде и много идеи за украсата и трапезата на вашия празник. И нека да не забравяме думите на г-жа Ярослава Минчева: “Коледа е период на подаряване, време да си осигурите сполука за догодина и да сплотите семейството”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България