Велинград - online - Доброто начало изисква по-добро управление на проектите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Доброто начало изисква по-добро управление на проектите
Публикувано 2013-12-17 09:40:37 от Темпо

Поредна пресконференция по проекта за интегриран план за развитие на Велинград се проведе на 13 декември. На същата дата общината очакваше писмо от Министерството на регионалното развитие за утвърждаване на плана. След направени 3 корекции, които вече са гласувани и от Общинския съвет, Велинград става една от 10 общини в страната с одобрен план за устойчиво и интегрирано развитие в периода от 2014 до 2020 година.

Веднага след като получи официалното писмо за одобрение на плана, общината е готова да внесе в РИОСВ - Пазарджик 4 ПУП-а (подробен устройствен план). Те са свързани с 4 важни проблема на градоустройството. Първият ПУП е за превръщането на част от Пазара (по определението на главния архитект Тодор Енев - “ъгъла с гащите и чорапите”) в озеленен кът с фонтан. Вторият е за надграждане на сградата на Старата община от 2 на 3 етажа, третият е подобен - за разширение на полудневната детска градина на ул. “Ал. Стамболийски”. Четвъртият готов ПУП е за Клептуза, където според интегрирания план сградата на ресторанта може да се вдигне от 2 на 3 етажа, но без да се правят нови изкопи и фундаменти, за да не се вреди на уникалния карстов извор. Архитект Енев съобщи, че общината е готова с обявяването на конкурс за визия на Клептуза, но вече 45 дни конкурсните условия се оглеждат от юрист.
Отново бяха представени трите зони на въздействие, залегнали в интегрирания план: социална зона, обхващаща ромския квартал Асфалтова база и центъра на кв. Каменица и двете зони с публични функции - Клептуза (от Чепино баня до “Кристал”) и центъра на кв. Лъджене. Във всяка от зоните са разработени множество проекти, които да променят към добро градската среда и да отговорят на избраната от Велинград посока - развитие на туризъм.
Първата от поредицата идеи е цялостният ремонт на булевард “Съединение”, чието финансиране с 3.7 милиона лева е осигурено по проект “Зелена и достъпна градска среда” и се очаква да започне през пролетта на 2014 г. Според зам.-кмета Даниела Салкина и главният архитект Тодор Енев общината ще направи всичко възможно, за да изпълни трудната задача за асфалтиране на булеварда успоредно с подмяна на ВиК мрежата.
Михаил Алексиев, който е част от екипа на проекта за интегрирания план, каза, че той е само едно добро начало, но ако не се подобри управлението на проектите, то задачите няма да се изпълнят. Г-н Алексиев изтъкна два плюса на интегрирания план: че за първи път градоустройството стига до двете ромски махали Асфалтова база и Анезица и че в зоните попадат минералните извори. Велинград трябва да гледа на минералните води така, както Банско гледа на снега и ските; да не гледаме на водите само като на бани, а като на суровина, която сме длъжни да разработим, за да се развива курортът.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води