Велинград - online - Kато сбъдната Коледна приказка 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Kато сбъдната Коледна приказка
Публикувано 2013-12-17 09:47:26 от Темпо

Дом за 22 деца и младежи и работа за 15 човека - това е крайната цел на общинския проект за изграждане на защитено жилище и Център за настаняване от семеен тип. Двете сгради вече са построени върху общински парцел близо до Калъчов мост и хотел “Витоша”, а на пресконференция на 10 декември екипът на проекта с ръководител Стоянка Кърпачева отчете неговото изпълнение.

Вместо стандартната презентация, с която се представят повечето от проектите, г-жа Кърпачева показа в детайлни снимки (дневни и нощни) всички етапи от строителството. То стартира “на гола поляна” на 13 май 2013 година, преодоля редица трудности като подпочвени води, огромни камъни на терена и неточен подземен кадастър, но приключи успешно и в срок. Изключително детайлна бе и направената финансова справка с изплатените до момента и оставащи за доплащане суми към всички фирми, изпълнявали различните дейности от проектирането през строителството, надзора и обзавеждането. Общата стойност на проекта е 1 088 123 лева, от които 924 905 лева са осигурени по Оперативна програма “Регионално развитие”, а остатъкът е съфинансиране от общината. Г-жа Кърпачева благодари на специалистите от всички звена в Общинска администрация, помагали за осъществяването на проекта и на Общинския съвет, който гласува нужните допълнителни средства за дофинансиране.
Резултатът от екипната и професионална работа е видим: двете едноетажни сгради със социални функции вече са факт, в двора са монтирани беседка и катерушка, пригодена за деца с увреждания и нарушения на опорно-двигателния апарат, а големите камъни са превърнати в атракция, украсена и с първото дърво, подарено от деца от СОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Защитеното жилище с квадратура 252 кв.м. ще осигури покрив и много добри битови условия за 8 младежи, а Центърът за настаняване от семеен тип с площ от 662 кв.м. ще се превърне в дом за 14 деца и младежи с различни увреждания и живеещи в риск. Децата и младежите ще бъдат определени от Държавната агенция за закрила на детето, която изпълнява националната политика за извеждането им от специализирани институции и настаняване в среда, близка до семейната.
Очаква се двете социални услуги да започнат реално да функционират през април 2014 година. През 3-месечния подготвителен период от януари до март ще бъде направен подбор на персонала, който ще включва ръководител, социални и медицински работници, детегледачки, счетоводител и хигиенисти. През първите 15 месеца заплатите на персонала се осигуряват от проект, а след това се очаква да станат делегирана държавна дейност.
Децата заслужават усилията, каза Стоянка Кърпачева, а заместник-кметът Атанаска Хрисчева допълни, че този общински проект е като сбъдната Коледна приказка.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай