Велинград - online - Общината плавно покачва такси и данъци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината плавно покачва такси и данъци
Публикувано 2013-12-24 11:09:16 от Темпо

На сесия на 18 декември Общинският съвет определи размера на таксата за битови отпадъци и общинския данък за МПС през 2014 година. И таксата, и данъкът бележат леко покачване в сравнение с 2013 г.

За Велинград таксата за битови отпадъци от 1.3 промила върху данъчната оценка на имота става 1.47 промила. Повишението се дължи на изискване на Закона за управление на отпадъците, според което общините са длъжни да събират от своите жители средства за проучване, проектиране, изграждане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за твърди битови отпадъци. Сумите са предназначени за изграждане на бъдещото регионално депо край Пазарджик. По този параграф задълженията на общината за 2012 г. са били 322 400 лева, но с нова наредба те са завишени до 914 000 лева. Това налага общината да коригира размера на таксата, защото в противен случай ще трябва да внесе сумата от собствени приходи, обясни пред Общинския съвет директорът на дирекция “Местни данъци и такси” Спас Шулев. До момента по въпросния параграф общината е начислявала в такса смет 0.17 промила, които сега стават 0.34 промила. Г-н Шулев даде пример, че за семейство, чиято такса досега е била 1.30 лева сега ще стане 1.47 лева, а за фирма от 8 лева ще се увеличи на 8.30 лева. Промилите за различните селища от общината са различни, но в общия случай увеличението е между 0.9 и 1 промил.
Тъй като сегашната система за изчисляване на таксата за битови отпадъци на базата на данъчна оценка на имота е несправедлива, от 2015 г. ще бъде въведена нова методика и ще плащаме според количеството изхвърлен отпадък. Това обаче ще доведе до увеличаване на сумите за малките населени места от общината, тъй като там сега таксата е ниска заради ниските данъчни оценки.
Общинският съветник Тома Пачалов заяви, че ще дойде момент, когато такса смет ще скочи шоково и затова трябва да започне да се увеличава плавно. Критично бе изказването на кмета на Сърница М. Аликанов, който обясни, че от “Еко-Титан” там са съкратили чистачките, депото не се поддържа, а около язовира не се чисти. Спас Шулев напомни, че в Сърница такса смет от жителите е платена на 50%, а от фирмите на 48% и допълни, че общината обмисля предложение да се махат съдовете за смет там, където не се плаща таксата. По предложение на Златко Златанов бе решено ресорният зам.-кмет Исмет Бабучи да насрочи среща с ръководството на “Еко-Титан”, кметове на кметства и общински съветници за изясняване на проблемите, свързани със сметосъбирането в общината.
Новият размер на таксата за битови отпадъци бе приет с 15 гласа “за”, групата на ДПС и част от съветниците на ГЕРБ гласуваха “въздържал се”.
Спорове предизвика и данъкът за превозни средства, който влиза в сила от 1 януари 2014 г. С изменения в закона се стигна до увеличаване на сумите за МПС с мощност на двигателя до 74 кw, които не съответстват на екологичните категории Евро 3,4, 5 и 6. На практика това са по-старите модели автомобили, които досега ползваха 50% отстъпка от дължимата данъчна сума. Сега законът позволява отстъпката да варира от 20% до 40% - тоест при всички положения собствениците на такива автомобили ще плащат повече. Общинска администрация (ОА) предложи минималната отстъпка от 20%, групата на ДПС застъпи максималната отстъпка от 40%, а комисията по туризъм - 25%. След три гласувания бе приет вариантът на ОА, а Спас Шулев поясни, че увеличението ще е символично и на практика собствениците на по-стари автомобили ще плащат само по няколко лева повече.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай