Велинград - online - Проф. Стефанова ни дава ключ към духовна хармония 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Стефанова ни дава ключ към духовна хармония
Публикувано 2014-01-07 18:39:57 от Темпо

Библиотеката на Зографски манастир в Света гора е свято място за нас българите. Тя пази безценния ръкопис на “История славянобългарския” на Паисий Хилендарски, както и събирана и опазена през вековете религиозна и историческа книжнина с огромно значение за християнството и народната памет.

Свое място в библиотеката на манастира “Свети Вмчк Георги Зограф” има и книгата на нашата съгражданка Мария Стефанова “За източноправославната музика”. Занесена е през 2008 г. от свещеници от Казанлък и съпруга на Мария, които даряват книгата, благословена приживе от Старозагорския митрополит Панкратий и осветена от митрополит Галактион. Свой дял за богатството на книгата има още една велинградчанка - Гизи Пиринска, чието дело са преводите на публикуваните тропари (църковни химни) в ноти.
Проф. Мария Стефанова е от хората, в чийто живот няма случайни неща. Родена е във Велинград на 1 октомври - деня на музиката и това сякаш предопределя в голяма степен професионалната й съдба. Мария Марчева (това е бащината й фамилия) се увлича по музиката още като ученичка, свири в духовия оркестър, става учителка по музика. По-късно създава семейство в Стара Загора, обикаля гарнизоните със съпруга си офицер от Българската армия, работи във Военния клуб. Любовта към музиката търси нови форми за изява и Мария става аспирант в Института за изкуствознание към БАН, секция “Музикална история”. Насърчавана от проф. д-р Елена Тончева - директор на института и носител на Хердерова награда за принос към историята на църковната музика, Мария Стефанова се насочва към изследване на историческото развитие на българската средновековна и възрожденска музика и защитава научна степен “доктор на изкуствознанието”.
Първата книга на Мария Стефанова е “Експериментални изследвания върху възприемането на източноправославната музика в съвременното българско училище”. И днес проф. Стефанова е убедена в нуждата от възстановяване на християнските принципи на морал и поведение в българската образователна система. “Когато в училище учим музика, ние започваме от Панчо Владигеров. Къде обаче са нашите корени? В периода от покръстването до Освобождението от турско робство няма друга документирана музика, освен църковната. Защо тя, наред с фолклорната, да не играе роля на класическо наследство”, казва проф. Стефанова.
Втората й книга “За източноправославната музика - невмено писмо” е научно изследване на историята на българската църковна музика от Средновековието и Възраждането. Това е първи опит за обобщение и популяризиране на всички известни досега изследвания по темата и първо по рода си за България методическо пособие. В същото време е и книга за всички българи, защото ни дава знание за нашите корени и основания за самочувствие, че имаме принос в музикалната култура на Европа и света. А невменото писмо, с което се изписва църковната музика, е нашият ключ към хармонията и съвършенството.
Уникалността на тази книга има много нива. Като се започне от корицата, дело на хералдика и автор на “Азът на българите” Христо Танев, на която е изобразена дъга като символ на живота и връзката между духовния и материален свят. С ноти и невми на корицата е изписан тропарът на Кръста, а на определени страници в книгата са поставени песнопения от Златоустовата литургия, с която е осветен ръкописът на книгата. На вътрешната корица са образите на безсребърниците Козма и Дамян, които са лечители и “зареждат” книгата с хармония и душевно спокойствие. С иконата на Богородица вляво и на Исус Христос вдясно оформлението на книгата напомня църковен олтар. Началото на създаването на книгата е белязано с мъки и спънки, но тя започва да се печати на Велики четвъртък и излиза от печат в деня на светците цар Константин и царица Елена - 21 май, когато се пее тропарът на Кръста.
Мария Стефанова споделя още, че с издаването на книгата в началото на новото хилядолетие е искала да отправи силно послание за добруване на всички българи. И днес напомня, че българите генетично носим многобройни добродетели и мъдрост, които са неотменна част от християнската ценностна система. Чрез тях във времената на духовна криза можем да осмислим Пътя и Истината, и Живота и да достигнем до нашето духовно спасение - пожелание, което проф. Стефанова отправя към велинградчани и в началото на Новата 2014 година.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води