Велинград - online - Десетки скочиха за кръста на необичайно топлия Йордановден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Десетки скочиха за кръста на необичайно топлия Йордановден
Публикувано 2014-01-14 09:12:22 от Темпо

Тазгодишният Йордановден ще се запомни с високите температури и слънчевото време, които съвсем не са характерни за един от най-големите празници в зимния християнски календар.
Веднага след светата Богоявленска служба от храм “Св. Вмчк Георги Победоносец” в кв. Чепино потегли малобройно литийно шествие към езерото Клептуза. Нетипичното топло време за този период на годинта беше привлякло доста зрители около естествения водоем и там вече беше се събрало голямо множество хора (за разлика от малкото присъстващи на службата в църквата). Те нетърпеливо чакаха най-вече ритуала с хвърлянето на светия кръст. Сред тях беше и кметът на общината Иван Лебанов.

Шестима млади мъже също очакваха този момент, подгрявайки се с червено вино, за да се хвърлят в надпревара за изваждането на кръста. Отец Ангел освети водата за Богоявление и след благопожелания хвърли разпятието във водите на езерото.
Тази година кръстът бе изваден от 22-годишния Димитър Джальов, който получи поздравления и пожелания за здраве и благополучие. Отец Ангел поръси хората със светена вода и благослови всички за празника и да бъдат живи и здрави през цялата година.
По същото време на Централния минерален плаж в кв. Лъджене отец Александър отслужи водосвет, след който четирима младежи скочиха във водите на големия басейн. Честта да извади кръста заслужи 20-годишният Димитър Пицев. Сред хората, дошли за ритуала, имаше и недоволни, тъй като не бе спазен предварително обявения час, кръстът бе хвърлен по-рано и така част от дошлите се разотидоха разочаровани, че са изпуснали ритуала.
На плажа “Терма” в кв. Каменица водосветът бе отслужен от отец Антон, а кръстът извади от водата Цветан Николаев.
Йордановден бе честван и в Ракитово, където отец Стоил отслужи празничния водосвет. Кръстът бе хвърлен в шадравана в парка пред общината. 12 младежи скочиха за кръста, а най-бърз бе 21-годишният Цветан Терзиев, който наред с благопожеланията на ракитовци получи в дар и хавлия от кмета Любомир Петков.
Георги Дишлянов

Йордановден е народното название на големия Господски празник, който в православния календар се нарича още Богоявление, Кръщение Господне или Просвещение. Богоявление, защото Господ се открива в трите си лица на река Йордан: с глас от небето като Бог Отец, като Син Божий в образа на Иисус Христос и като бял гълъб, символизиращ Светия Дух. Кръщение Господне, защото Св. Йоан Предтеча и Кръстител кръщава във водите на река Йордан Иисус Христос и показва неговия път. Просвещение, защото чрез тайнството кръщение Бог ни просвещава за своята тайна на единосъщна и неразделна Троица, а чрез положеното от Господ Иисус Христос кръщение, хората се просвещават с Дух Свети и се обновяват, очистват и възраждат.
На Богоявление, но по стария стил на Юлианския календар (19 януари), продължава да се извършва едно от големите чудеса на Православието. Всяка година в този ден на река Йордан от страната на израелския бряг се отслужва велик водосвет. Когато Иерусалимският патриарх хвърли кръста в реката, идва чудото! Там, където падне кръстът, водата започва да кипи, като че ли завира и образува мехурчета. Малко след това се случва нещо необикновено и необяснимо от човешка гледна точка. За няколко минути река Йордан спира и променя своето нормално течение. Вместо от север на юг (тя изтича от Галилейско (Генисаретско) езеро и се влива в Мъртво море), започва да тече обратно, в противоположна посока. После всичко се възстановява, както е било! А поклонниците, станали свидетели на това чудо, си припомнят текста от Библията и словата от псалома на цар Давид, в който се казва: “Морето видя и побягна; Иордан назад се върна, (Пс. 113:3). Всички още веднъж се убеждават и вярват в казаното от Иисус Христос и написано от св. евангелист Лука (18:27), че “невъзможното за човеците, е възможно за Бога”.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай