Велинград - online - 54 свещени икони от Родопите греят със светлина и благодат 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

54 свещени икони от Родопите греят със светлина и благодат
Публикувано 2014-01-14 09:14:39 от Темпо

След светлите християнски празници и новогодишни наздравици 54 икони огряват със своята светлина, красота и благодат нашата изложбена зала. С тези думи директорът на велинградския Исторически музей Снежана Велева откри изложбата на Регионалния исторически музей в Кърджали ”Свещени икони от Родопите 16-19 век”.

Директорът на музея г-н Петков видимо развълнуван сподели: “За нас е чест, че сме тук, в западната част на свещената за нас планина Родопи. Стана традиция да ви гостуваме и се радвам, че през май вашият Исторически музей ще гостува на нашия музей в Кърджали с изложбата за Николай Гяуров. Изложбата “Свещени икони от Родопите 16-19 век” е дело на 25 години изключителен издирвателски труд на нашата сътрудничка Валерия Съриева. За нея имаме много покани, но ние не приемаме всички, защото гостуваме само при приятели. След Велинград нашата изложба ще замине за Европейския парламент, за да види и да се запознае Европа с още от нашето великолепно историческо наследство.”
Валерия Съриева представи експозицията: “Иконите ги намирахме в специални скривалища в храмовете по селата. В момента, в който Пловдивската Света митрополия разбра за работата ми, ни оказа безценна помощ, за което й благодарим. Нашата фотопринт селекция на представителната изложба “Икони от Родопите 16-19 век” е показвана досега само в Националния музей на българското изобразително изкуство, в криптата на храма “Св. Александър Невски”, в регионалните исторически музеи на Кърджали, Смолян и Хасково и в музея в Батак, както и в град Одрин. Основната идея на изложбата е не само да се популяризира християнското изкуство от планина Родопи, но и да бъде принос за един цялостен пейзаж, в който намират пресечна точка природа и история. Да се опознаваме, да отваряме нови възможности за преосмисляне на човешкото присъствие и на наслагването на свидетелства от различните периоди. Изложбата е и възможност за популяризирането на региона като туристическа дестинация. Не трябва да забравяме,че системата от археологически обекти, исторически центрове, музеи и архитектурни забележителности на Родопите са ресурс от първостепенно значение за качествено туристическо предлагане.”
Иконите са дело на Одринската иконописна школа, която е била много силна в изографисването на детайлите, като по този начин се разказват евангелските истории, свързани със светиите, Рождество, Възнесението и Възкресението. Много от иконите са обгорели, но достатъчно запазени, за да ни впечатлят и предизвикат интереса ни.
Сред фотосите са икони, открити в храм “Св. Атанасий” в село Бялополяне “Иисус Христос Пантократор” от 1701 г. ,“Св. апостоли Петър и Павел”, ”Св. Йоан Предтеча” от 1632 г., от 17 век са ”Рождество Богородично”, ”Св. Марина”, ”Св. Тодор Тирон”, ”Св. Георги”, ”Св. Мина”, ”Св.Димитър”. От 16 век е иконата от Смолян “Св. Йоан Богослав”, от село Костилково е иконата “Възнесение на Св. пророк Илия” (надживописна 1807 г.), от храм “Св. Георги” в село Драбишна е иконата от 16 век „Св.Богородица Одигитрия”.
Напълно в тон с изложбата и нашият Исторически музей показва под стъкла оригинали на икони, чакащи своята реставрация, от нашата църква “Св. Троица” и собственост на музея.
Изложбата ”Свещените икони на Родопите 16-19 век” велинградчани и гостите на града могат да посетят до 10 февруари.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай