Велинград - online - Първа книга за новия туристически регион Родопи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Първа книга за новия туристически регион Родопи
Публикувано 2014-01-14 09:35:53 от Темпо

- Г-н Гавраилов, представете се за нашите читатели.
- Аз съм психолог и пътешественик. В последните години развивам издателство “Меркурий комерс 97” с фокус върху рекламата в туризма. Както вероятно знаете, има нов закон за туризма и според него вече трябваше да са определени туристическите региони. Това е много важно, за да тръгне нашият туризъм по естествен път на вътрешна конкуренция между регионите в страната. Така има шанс по-бедните региони да развият устойчив туризъм с повече автентични продукти.
За съжаление държавата фатално закъснява с това да дефинира регионите и в момента има голяма празнина в рекламата на туризма на регионално ниво. От това страда цялата икономика. Ние самите сме концесионери на плаж в община Балчик, имаме и рибен ресторант с петнадесетгодишна история. Никога не е било по трудно в бизнеса от последните две години. Затова аз реших да подкрепя усилията на туристическите региони да се обособят и да афишират амбиции в алтернативните форми на туризъм. Това е шанс да се добави стойност към масовия продукт, да дойдат по интересни и платежоспособни туристи. Първия подобен проект реализирахме през 2013 г., издадохме книгата “Североизточна България - гид за пътешественици”. В нея описахме всички интересни обекти, факти и събития, които са на територията на добруджанската етнографска област. Приехме, че България има седем етнографски области и това са естествените бъдещи туристически региони. Аз написах общата част на книгата, писателят Захари Карабашлиев и художничката Велина Христова подариха за книгата кратки разкази от Добруджа. Книгата се продава успешно на четири различни езика в книжарската мрежа на страната.
- Каква е следващата ви задача в подкрепа на новите туристически региони?
- Сега подготвяме книгата “Родопи - в търсене на корените”. Тя ще излезе на пазара през март 2014 г. на български, английски и руски език. С нея искаме да разкажем по нестандартен начин за вдъхновението на всички туристи - планината на Орфей. В екипа на книгата сме десетина човека, които имат родови корени в планината, затова избрахме това работно подзаглавие. Аз самият съм роден в Пловдив, но дядо ми от Ситово беше железничар, всяко лято в моето детство почивахме на Аврамови колиби, беше романтично време. Баба ми е от Брацигово, нейният баща е бил строителен инженер на строежа на първия язовир над Кричим, имам корени още в Лилково и Извор. За мен е вълнуващо да пиша за Родопите.
- С какво тази книга ще привлече интереса на читателите?
- Преди всичко искаме да избягаме от клишето за стандартен пътеводител. Не описваме само сухи факти и места за настаняване. Обхванали сме двадесет различни теми под формата на пътища и трасета, понякога истински, понякога метафори. Даваме конкретни предложения на туристите в отделните теми и насоки как да достигнат до местата без да напускат планината. Между Гоце Делчев и Ивайловград има вътрешни пътища, които не се използват активно дори от местните хора. Родопчани не се познават по между си в различните части на планината, какво остава за гостите им. А територията е голяма, планинският масив обхваща 14% от територията на страната. Срамота е да не се обхване както трябва - това са девствени места, с непокътната природа. Като интересен пример ще дам пътят на теснолинейката, която коренно променя към добро живота в Чепинския край преди десетилетия, а днес железницата е пред угроза от закриване. Това е уникален туристически ресурс, невероятна атракция, има и романтичен момент, има и опознавателен. Друг пример е липсата на достатъчно информация за пътищата на траките по тези земи. Благодарение на хора като археолога Асен Салкин от велинградския исторически музей, който ми помага с методични насоки, се твори революция в представите за този легендарен народ. Ето да кажем и усилията на по-малките населени места да изпъкнат, да развият собствен продукт. Вижте как за кратко време Ракитово се развива с новите си туристически атракции, очаквайте скоро добро бъдеще в туризма за Сърница, Белово, Якоруда...
- Кое е новото и различното в “Родопите - в търсене на корените”?
- Това е наистина първата по рода си книга за цялата планина, която обхваща различни теми, понякога твърде оригинални. Аз пиша за съвременното изкуство, за хората на културата, родени в Родопите и донесли световна слава за родопчани. Такива са Николай Гяуров, Крум Дамянов, Иво Папазов-Ибряма, Николай Хайтов. Какво пък да кажем за Валя Балканска - нейният глас лети в космоса с родопската песен. В тази тема проследявам и някои любопитни факти като например двугласното пеене в Неделино и връзката му с извора на това пеене в Чепинския край. Не на последно място развиваме в голяма степен информацията за Източни Родопи. Там планината е по-ниска, но има своя особен чар и определено е родопски. Хората в големите градове като чуят Родопи, веднага си представят Пампорово, Велинград, Батак. Ние даваме шанс на всички общини да покажат красотите си при равни условия, даваме шанс и на хората от бизнеса да рекламират услугите си.
- Какви са условията за реклама на страниците на книгата?
- Първо човек трябва наистина да иска да го направи, да подкрепи целия регион със собствената си реклама. А иначе самото участие е лесно. До 20 януари да ме потърси за потвърждение, до края на януари да си плати участието. И в началото на март всеки рекламодател ще получи своите книги подарък от нас на всеки от трите езика на книгата. Планираме да направим и представяне във Велинград през пролетта, ще имаме и две точки за продажба в града - в музея и в туристическия информационен център. По този начин гостите ви ще могат да си купят ценен спомен за планината, ще подарят и на своите приятели. А чрез националната ни рекламна кампания и представянията на книгата в големите градове ние ще рекламираме целия регион. Рекламата никога не е излишна, особено като е направена цялостно и с разум. Работим вече три месеца върху книгата, няма много време до финала, не пропускайте тази възможност!
(0884 111 828, gavrailg@hotmail.com, Гавраил Гавраилов)

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай