Велинград - online - Кметът Иван Лебанов: 2013 г. бе една от най-успешните за община Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Кметът Иван Лебанов: 2013 г. бе една от най-успешните за община Велинград
Публикувано 2014-01-14 09:51:40 от Темпо

“С радост можем да се похвалим, че въпреки тежката 2013 г. в национален мащаб, за община Велинград тя бе една от най-успешните до този момент” - така кметът Иван Лебанов обобщи изтеклата година в отчета, който представи пред медиите на 10 януари 2014 г. На пресконференцията присъстваха зам.-кметовете Даниела Салкина, Георги Янчев и Исмет Бабучи и ръководителите на дирекции в Общинска администрация.
Кметът подкрепи положителната си оценка за 2013 г. с факти и цифри:

* общината е сключила договори и е работила по 20 европейски проекта на обща стойност 23 594 101 лева. Според кмета най-важните проекти са за общинската болница “МБАЛ-Велинград”, водопроводите в Бирково и Грашево, ремонтите по енергийна ефективност в 8 училища и детски градини, изграждането на защитено жилище и център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, спечелените проекти за археологически разкопки на връх Острец и ремонт на Радоновата баня в Чепино. Най-тежки и скъпи са инфраструктурните проекти, а голям успех е цялостният ремонт на пътя от входа до изхода на Велинград, включително с подмяна на ВиК мрежата по улиците “Ал. Стамболийски” и “Юндола”.
* усвоени са средства за реално извършени дейности на стойност 9 771 387 лева от целева субсидия за капиталови разходи, собствени средства, ПУДООС и еврофондове. По общинската пътна мрежа до и в селата Драгиново, Медени поляни, Грашено, Мечо Корито, Сърница, Кръстава и Пашово са изкърпени с асфалт дупки с обща площ 10 811 кв.м., а по улиците във Велинград положеният асфалт е на площ от 7 434 кв.м. Г-н Лебанов подчерта, че през 2014 г. общината ще получи 126 000 лева повече в сравнение с 2013 г. по капиталовата програма и с тези пари се надява да ремонтира проблемни зони от уличната зона. Очакванията на общинското ръководство са, че ще получим от правителството 1.5 милиона лева - целева сума за ремонт на улици във Велинград. Кметът посочи, че са в окаяно състояние улиците “8 март”, “Самуил”, “Скриеница”, “Сютка”, “Кокиче” и др. и че не може в 21 век велинградчани и туристите да си трошат колите по улиците на СПА столицата на Балканите.
* през 2013 г. общината е назначила общо 1017 души по програми за временна заетост и с това се явява най-големият местен работодател. През 2014 г. съвместната работа с Бюрото по труда по програми за временна заетост ще продължи, вече има готови проекти. В същото време общината ще разкрие нови работни места в новите социални заведения, изградени по проекти.
* общото изпълнение на местните приходи за 2013 г. е 67.96% или общо 2 834 602 лева. При приходите от глоби и санкции преизпълнението е 367%, над 100% е изпълнението при данъците за МПС, недвижимо имущество и туристическия данък. Патентният данък е изпълнен на 95%, но е ниска събираемостта на таксата за битови отпадъци - 54%, което според общината се дължи на промените в закона за местните данъци и такси.
* дирекция “ТСУСА” отчита 238 издадени от главния архитект разрешения за строеж, 248 визи за проектиране, 385 заповеди по ЗУТ, 186 решения на Експертния съвет по устройство на територията. През 2013 г. стартира процедурата по обявяване на конкурс за архитектурния облик на “Клептуза”. Главният архитект Тодор Енев съобщи, че все още се чака експертното становище на юрист и условията на конкурса ще бъдат публикувани. След това проектантите ще имат срок от около 2 месеца, за да разработят своите предложения, които ще се оценяват от жури с участието на външни специалисти, общински съветници и граждани.
* в сферата на екологията ОА е обработила 69 молби и жалби на граждани плюс 46 молби от “зеления телефон”, на нарушители са връчени 121 предписания от екопатрулите. “Смятам, че по отношение на чистотата имаме сериозен напредък, градът е чист”, каза кметът. Той посочи като нерешен проблема с направата на приют за бездомни кучета, за който на сесията през декември отново бе предложена замяна на парцел, но тя не бе приета от съветниците.
* 5-годишнината от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите бе оценено като “грандиозно събитие, за което все още се говори”, голям плюс за рекламата на курорта у нас и в чужбина.
* в образователната сфера общината се гордее със запазването на съществуващата мрежа от училища и детски градини - политика, която кметският екип обяви, че ще продължи да следва. По различни програми на МОН през 2013 г. за подобряване на учебната среда са вложени 112 948 лева, а допълнително по европейски проект са санирани 8 учебни сгради.
* през 2013 г. ОА въведе нови правила за условията и реда за финансиране на предложенията за Културния календар. Велинград се утвърждава и като културна столица, изтъкна Иван Лебанов и посочи проведените тук многобройни фестивали на местно, регионално и национално ниво.
* в областта на спорта общината продължи да подкрепя местните клубове, като цялата общинска спортна база се използва от спортистите изцяло безплатно, подчерта кметът.
Без точен отговор остана въпросът какви са финансовите задължения на общината към 2013 г. и към кои фирми са натрупани най-големи дължими суми. Главният финансист Филип Ангелов отново, както и при обсъждането на бюджета, каза, че бюджетната година не е завършила и че конкретни цифри ще бъдат посочени при приемането на отчета на бюджета през февруари 2014 г. По отношение на дадлъжнялостта кметът смята, че тя е натрупана през 2012 г., въведени са мерки за затягане на финансовата дисциплина, но въпреки това има какво да се желае. Въпреки финансовите трудности ОА ще продължи да изпълнява социалната си политика, част от която са ниските такси за детска градина.
На въпрос на “Темпо” как оценява отношенията и взаимодействието между изпълнителната власт и Общинския съвет през 2013 г. кметът Иван Лебанов отговори: “Шест години съм на този пост и мога да кажа, че отношенията между Общинска администрация и Общинския съвет се подобряват съществено. В началото на този мандат имаше конфронтация, сега е доста по-различно. Търся консолидация с всички политически рупи, имахме и последни разговори с общински съветници и се надявам на добра съвместна работа при важни за общината решения през 2014 г. Обещавам, че ще ходя на сесии, макар че по закон не съм задължен”.
Кметът отговори, че се чувства по-комфортно, когато централната власт е зад него и припомни, че в продължение на 3.5 години служителите на ОА и неговото семейство са били подложени на постоянен тормоз с проверки, актове, “тефтерчета” и даване на показания пред различни контролни органи. “Добре, че си отидоха”, коментира Иван Лебанов. А по отношение на разкола между управляващите БСП и ДПС заради кадровата политика в областта каза, че проблемите тепърва започват и те ще подкрепят само кадърни, можещи и способни кандидати за ръководни постове.
На въпрос за връщането на “паяк”-а по велинградските улици кметът отговори, че фирмата е избрана законно и по силата на наредба. Според него в началото на 2013 г. фирмата е била подложена на тормоз от страна на РУП - Велинград и ДАИ, но в града трябва да има ред в паркирането и да влизат приходи в общината.
Градоначалникът използва пресконференцията, за да благодари на всички служители на Общинска администрация за работата им през 2013 г. Той изрази несъгласието си, че след промени в закона общинските съветници ще получават по-високи заплати от някои служители в администрацията, въпреки голямата разлика в отговорността.
През 2014 г. общината ще продължи да настоява да получи за стопанисване Къщата на Цвета, защото така ще се спази волята на дарителката. “Както навремето поискахме Клептуза и ни се върна, така ще продължим да искаме и другите две находища на минерална вода Лъджене и Чепино, както и стартиране на проекта “Сютка”, за който сме предоставили цялата документация”, каза кметът.
Като най-мащабна задача за 2014 г. се очертава проектът за цялостен ремонт на булевард “Съединение” от Клептуза до края на Каменица, включително с изграждане на осветена велоалея. Общината няма да може да смени ВиК мрежата по целия булевард, но ще търси решения за подмяна в най-критичните участъци. Само за тези участъци обаче е нужна сума от около 4 милиона лева, което е наистина високо препятствие за общинската хазна.
На финала на пресконференцията кметът Иван Лебанов обяви, че през 2014 г. ще провежда срещи с медиите всеки месец.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай