Велинград - online - Мирела Френи идва за конкурса “Николай Гяуров” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Мирела Френи идва за конкурса “Николай Гяуров”
Публикувано 2014-01-21 10:07:42 от Темпо

Прочутата оперна прима Мирела Френи е потвърдила, че приема да бъде председател на новоучредения конкурс за млади оперни дарования “Николай Гяуров” и гост на отбелязването на 85 години от неговото рождение през септември 2014 г. във Велинград. Новината съобщи директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов в писмо до НЧ “Отец Паисий” и кмета на общината, в което четем:

“Българската културна общественост е в навечерието на една особено скъпа за оперния свят годишнина. На 13 септември 2014 г. се наръшват 85 години от рождението на великия български бас и именит ваш съгражданин Николай Гяуров.
Софийската опера и балет, от която Николай Гяуров започва шеметната си кариера, триумфирайки по сцените на всички престижни оперни театри в света в продължение на над 40 години, възнамерява да учреди Конкурс за млади оперни дарования на името на знаменития наш сънародник в знак на признателност и пиетет към голямото му изкуство. Намерението на националния ни театър е първото издание на новоучредения конкурс за млади оперни дарования “Николай Гяуров” да се състои на 11, 12 и 13 септември 2014 г. в родното място на прочутия бас - град Велинград и да се провежда на всеки три години.
За мен е чест и удоволствие да ви информирам, че получихме потвърждение от прочутата оперна прима и съпруга на Маестрото, Мирела Френи, да бъде председател на новоучредения конкурс и скъп гост на събитието.”
Акад. Пламен Карталов изразява своята убеденост, че общината в лицето на кмета Иван Лебанов ще подкрепи намерението заедно да създадат Международния конкурс за млади оперни певци на името на Николай Гяуров, който да бъде достоен за висотата, на която Н. Гяуров е издигнал българската оперна съкровищница с безсмъртното си изкуство. И допълва: “За нас е гордост, че Велинград е СПА столица на Балканите. Но бихме били несравнимо по-горди, ако направим необходимото, така че всеки българин или чужденец да свързва Велинград с името на великия бас, така като всеки ценител на изкуството по света свързва Залцбург с Моцарт, Бусето с Верди, Лука с Пучини, а Капрезе с Микеланджело”.
Идеята за фестивал на името на Николай Гяуров се роди в резултат на създадените през последните години творчески контакти между Софийската опера и балет и велинградското читалище “Отец Паисий”, за което приживе Н. Гяуров казва: “От този театър, от тази сцена тръгна моята кариера”.
Подкрепата на Мирела Френи, която през 1981 г. свързва живота си с Николай Гяуров и е една от оперните легенди на Италия, има изключително значение за старта и бъдещето на фестивала. И Николай Гяуров, и Мирела Френи са сред големите оперни певци, които приемат за своя мисия и отговорност да предадат знанията си за оперното пеене на младите певци. Преди години двамата основават близо до италианския град Модена център, в който водят майсторски класове и предават безценния си опит. Бъдещият конкурс за млади оперни дарования “Николай Гяуров” ще е крачка в същата посока, а присъствието на Мирела Френи би било стопроцентова гаранция за световно ниво.
Сега на ход е община Велинград, на която по право се пада централната роля на домакин на събитието. Неотдавна, при честването на 120 години от създаването на читалище “Отец Паисий”, кметът Иван Лебанов заслужи аплодисментите на залата с думите, че Велинград вече става и столица на културата. Имаме уникален шанс да докажем това в партньорство с безспорни авторитети като Мирела Френи и Пламен Карталов. А за да превърнем този шанс и в безценна реклама за Велинград, подготовката за септември трябва да започне час по-скоро.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води