Велинград - online - Общината дължи на фонда наеми за Къщата на Цвета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината дължи на фонда наеми за Къщата на Цвета
Публикувано 2014-01-21 10:22:24 от Темпо

Районен съд - Велинград се произнесе по иска на Национален дарителски фонд “13 века България” срещу Община Велинград. Искът е подаден през юли 2013 г. и с него изпълнителният директор на фонда Греди Асса иска да бъде установено, че общината дължи сумата от 6 333.21 лева като наемател на част от Къщата на Цвета. 3 960 лева от сумата са наемна цена, а 2 373.21 лева - режийни разноски по договора за наем, ведно с лихвите. Решението на съда е, че искът е основателен и община Велинград трябва да заплати 6 333 лева на НДФ “13 века България” плюс съдебните разноски.

В съдебното решение се сочи, че Къщата на Цвета в центъра на Велинград е дарение от велинградчанката Цвета Дамянова, което на 7 октомври 1986 г. е предадено от тогавашния Комитет за култура на “Фонд 13 века България”. През 2005 г. във Велинград е съставен акт за частна държавна собственост на дворно място с площ от 833.00 м2 и двуетажна масивна сграда със застроена площ от 390.00 м2, построена през 1982 г. на ул. “Васил Априлов” №5. Имотът е предоставен за управление на НДФ “13 века България”.
В продължение на години в Къщата на Цвета безвъзмездно се помещава общинската Художествена галерия, а други части от сградата се отдават под наем от фонда. През 2011 г. фондът поиска община Велинград също да заплаща наем за помещенията на галерията, фондохранилището, офис и две складови помещения. Договорът е сключен на 11. IV. 2011 г. и общината се задължава да заплаща на фонда месечен наем от 330 лева плюс всички консумативни разходи за ток, отопление, вода, телефон, такса смет и други, съответстващи на наетата площ на сградата. Договорът е сключен за срок от една година и се прекратява незабавно, без предизвестие, при неплащане на два последователни месечни наема и/или консумативни разходи за повече от един месец.
През октомври 2011 г. от фонда са поискали с писмо общината да заплати натрупаната сума от 1 937 лева за наем за три месеца, електрическа енергия, вода и такса смет или незабавно да освободи наетите помещения. С ново писмо от март 2012 г. общината е поканена отново да плати сумата от 4 458.13 лева или да освободи заетите помещения. На 18 април 2012 г. изпълнителният директор на фонда издава заповед, с която нарежда наетите от общината помещения да бъдат предадени на НДФ “13 века България” с двустранен писмен протокол. Ден по-късно представители на двете страни установяват, че наетите помещения не са готови за предаване. До момента Художествената галерия остава в Къщата на Цвета благодарение на постигнато споразумение между НДФ “13 века България” и Историческия музей. В подписания протокол се приема, че общината дължи на фонда наемна цена и режийни разноски до 30 юни 2012 г. включително.
По делото е прието заключение и допълнително заключение по финансово-счетоводна експертиза. От проверка в счетоводството на общината се установява, че плащания по претендираните суми не са извършвани. Дължимата сума за възстановяване на платената от фонда такса битови отпадъци възлиза на 866.27 лева. Фондът е заплатил и дължимите от общината режийни разноски в размер на 2 373.21 лева.
Съдът не приема доводите на община Велинград, че искът е недопустим и приема за установено, че общината дължи на фонда сумата от 6333 лева. Решението на първата съдебна инстанция може да бъде обжалвано и общината най-вероятно ще се възползва от тази възможност. На пресконференция на 10 януари кметът Иван Лебанов бе категоричен, че общината ще продължи да настоява да стане собственик на Къщата на Цвета, защото само така ще се изпълни волята на нашата съгражданка-дарителка. Решението на казуса е в ръцете на настоящия министър на културата Петър Стоянович, който е и председател на Управителния съвет на фонда. Допълнителна подробност е, че след няколко месеца изтича мандата на настоящия изпълнителен директор на фонда.
Към момента Художествената галерия продължава да работи в Къщата на Цвета благодарение на постигнато споразумение между НДФ “13 века България” и Исторически музей - Велинград. И ако искаме сградата да продължи да изпълнява мисията си като средище на изкуство и духовност, то трябва държавата и общината да започнат да мислят и действат не само от гледна точка на собствеността и финансовите претенции. Дължат го както на паметта на Цвета Дамянова, така и на хората от Велинград, които имат нужда от място като Къщата на Цвета.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води