Велинград - online - Бабинден с дъх на пролет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бабинден с дъх на пролет
Публикувано 2014-01-28 10:00:29 от Темпо

Тази зима Бабинден във Велинград бе с дъх на пролет: с топло време, много слънце и малко дъжд, букети от здравец и кокичета 21 януари приличаше по-скоро на мартенски празник. Хубавото време изведе и много хора на площада, където градското тържество се проведе на сцената, превърната от Общинския детски комплекс в стилен декор на стара българска къща с детска люлка на двора.

Още рано сутринта най-нетърпеливите баби и майки доведоха “бабинчетата” във фоайето на общината за традиционния ритуал “Даване име на дете”. Служителките от Обредния дом отправиха най-хубавите наричания и пожелания към новородените, бабите почерпиха, а ансамбъл “Чепино” свири и пя в тяхна чест. Кметът отправи благопожелания към новородените и техните семейства, а за всяко бабинче общината приготвила като дар спално юрганче.
На тържеството, което продължи на площада, водещият Иван Гергев припомни, че Бабинден винаги е бил символен за българското семейство, че най-голямото ни богатство са децата, че раждането и мисията да дадеш живот е смисъл на човешкото съществуване. А лекарите и акушерките, чиято велика задача е да посрещат живота, заслужават нашата най-голяма благодарност.
Официални гости на празника бяха народният представител от Коалиция за България Йордан Младенов, кметът Иван Лебанов и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова. В тяхно присъствие званието “Най-добър акушер-гинеколог на България за 2013 година” получи номинираният от Българския лекарски съюз д-р Георги Стоянов, началник на АГО в “МБАЛ-Пазарджик”. Д-р Стоянов благодари развълнувано и лаконично за голямата чест, изтъквайки, че е особено щастлив, че това става във Велинград. Той получи плакет и цветя от кмета Иван Лебанов, цветя от Дияна Кехайова и ваучер от “Гранд хотел - Велинград”.
С плакет за “Най-добър акушер-гинеколог от Велинград за 2013 година” бе удостоен доц. д-р Венцислав Цеков от “МБАЛ-Велинград”. Той изтъкна, че в общинската болница на Велинград за пациентите има осигурена високопрофесионална медицинска помощ и призова повече жени да се възползват от грижите на АГ-отделението при раждане. Д-р Цеков бе награден и с ваучер от хотел “Двореца”.
Светла Семчева от АГО на “МБАЛ-Велинград” бе определена за най-добра акушерка за 2013 г. и наградена с ваучер от хотел “Двореца”. Тя отправи специална благодарност към завеждащата АГО в общинската болница д-р Даскалова, към д-р Филипова, за която Бабинден бе двоен празник, д-р Читакова, д-р Цеков, колегите акушерки и всички баби и дядовци от Велинград, които празнуват този хубав ден.
Благодарността на майките към медиците изрази Таня Тренова, която определи Бабинден като празник на Великото начало на живота. Тя също получи подарък за празника - ваучер от хотел “Деви”.
На площада Бабинден продължи с възстановка на обичая, запазен през годините и благодарение на паметта и актьорските заложби на групата за автентичен фолклор към читалище “Васил Левски” в кв. Каменица. Музика, песен и танц към празничното настроение прибавиха изпълненията на ансамбъла за автентичен фолклор към читалище “Методи Драгинов” от с. Драгиново.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води