Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Автобусните спирки: тука има, тука няма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Автобусните спирки: тука има, тука няма
Публикувано 2014-01-28 10:03:57 от Темпо

Проекто-решението за автобусни спирки-павилиони пак влиза в дневния ред на сесията и пак е претърпяло нова трансформация. Този път се предлага бъдещите наематели да изградят само 9 спирки-павилиони и са определени конкретните места:

* площада в Чепино (пред “Знаме на мира”) * спирка “По желание” (пред ресторант “Парадайс”)
* спирка “Болницата” (в посока Чепино)
* спирка зад “Здравец” (в посока Каменица)
* спирка пред Горското (посока Чепино)
* спирка пред ресторант “Милениум” (посока Каменица)
* спирка площада Каменица (пред читалището) * спирка в с. Драгиново
* спирка на ул. “Юндола” (пред Културния дом)
Към тях се добавят и още 3 спирки (без павилиони), които ще обслужват не градския, а междуселищния транспорт: на изхода от Велинград в посока Юндола, на изхода в посока Сърница и срещу бензиностанция “Петрол”.
Припомняме: всяко от петната, за които общината ще направи конкурс за отдаване под наем, ще е 12 кв.м. - по 6 кв.м. за спирка и павилион. Припомняме още, че в решението си от 31 октомври 2013 г., което вече е влязло в сила, съветниците записаха и гласуваха: “Наемателят да изгради за своя сметка и в полза на общината до 33 броя, но не по-малко от 20 модулни автобусни спирки за градски транспорт”. Причината е, че във Велинград по данни на ОА има общо 33 спирки на градския транспорт, а публично заявената цел бе максимален брой от тях да бъдат благоустроени и модернизирани.
Сега, с предложеното изменение и допълнение на решението, броят на спирките-павилиони става 9. Какво следва от това за жителите или гостите на Велинград, които ползват услугите на градския транспорт? Много просто: ще играят на “тука има, тука няма”. Ако имат късмет да чакат автобус на изброените 9 места, ще имат автобусни спирки и къде да се подслонят при дъжд, сняг или слънце. Ако обаче маршрутът им е през някоя от другите спирки във Велинград, ще си чакат, както и досега, “на открито”. Например: пътуващите от болницата за Чепино ще са късметлии - ще имат спирка, но събратята им, които трябва да идат в Каменица, няма да имат този късмет. Още по-парадоксалното в предложението е, че 4 от избраните спирки (при Горското, “Милениум”, зад “Здравец” и пред болницата) и в момента са едни от малкото във Велинград, където за пътуващите все пак има покрив и пейки.
Излиза, че зад благовидния предлог да се оправят автобусните спирки, се крият бизнес-интереси. Логиката, залегнала в проекто-решението, не се съобразява с удобството на гражданите, а с някакви други Фактори (процедурата тръгна по искане на фирма “Фактор Плюс”). Подбрани са най-удобните за търговия места в централната градска част и по протежението на булевард “Съединение”. Така бъдещият наемател няма да има задължението да поднови по-голямата част от спирките във Велинград, а само тези, които са най-атрактивни от търговска гледна точка. Но ако общинарите целят да подпомогнат търговията (най-вече с цигари!), то и сега на голяма част от тези места има достатъчно павилиони и магазини, които дават поминък на местни фирми и обслужват нуждите на хората. И много от тези търговски обекти плащат наеми по-високи от предложените за спирките-павилиони 6.62 лева за кв.м. месечно.
Кой Фактор ще надделее - общественият или частният? Гласуват избраните от жителите на общината съветници, които ще трябва да решат дали наистина ще се правят автобусни спирки за хората или ще оправят бизнес и политически интереси на определени хора.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води