Велинград - online - Само проект не стига, трябва и мост 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Само проект не стига, трябва и мост
Публикувано 2014-01-28 10:06:11 от Темпо

Четири учебни заведения от Велинград и Ракитово са включени в проект, поставил си за цел да подпомогне ромските деца по пътя на образованието и включването в обществото. Във Велинград проектът работи в Основно училище “Неофит Рилски” и ЦДГ “Еделвайс” в кв. Чепино, а в Ракитово в СОУ “Св. Климент Охридски” и ОДЗ “Митко Палаузов”. Средствата са осигурени по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, а изпълнител е столичната фондация “Европейски център за еко агро туризъм - България”.

Василия Димитрова, ръководител на екипа, представи свършената до момента работа на пресконференция във Велинград на 22 януари. Вече са факт първото социологическо проучване на агенция “Алфа Рисърч” (данни от него публикуваме отделно), започналите дейности и осигурената техника за учебните заведения. В детските градини началото е сложено с обучения за поддържане на чистота в стаите за почивка и хранене, създаване на основни хигиенни навици и на екологична култура, ролеви игри, които формират ценностни нагласи и подготовка за училище. В училищата проектът работи с ромски деца от шести до осми клас, като се набляга на обучение по различни занаяти. Паралелно с това децата получават помощ за подготовка на уроците, запознават се с рисковете на домашното, сексуалното насилие и трафика на хора, а за родителите един път месечно е осигурена безплатна юридическа помощ.
Проектът е едно добро начало, въпреки че в обществото личи голям песимизъм, че по този начин можем да решим проблемите на ромите, каза Михаил Алексиев, който е технически сътрудник за Велинград. Той допълни, че неправителственият сектор в нашия град е много отслабнал, а общината сама не може да реши всички проблеми. От изключителна важност е да се направи удобен път за Анезица, за да могат децата да посещават детска градина и училище - без решаването на този проблем, останалите трудно ще се преодолеят.
Вили Манева, директор на ЦДГ “Еделвайс” и Дамяна Кандева, директор на ОУ “Неофит Рилски”, направиха истинска дисекция на проблемите, свързани с обхващането и обучението на ромските деца. За съжаление нямаше нито един представител на общината, който да чуе мненията и предложенията на педагозите, които всеки ден се сблъскват с тези проблеми. Г-жа Манева подчерта, че през настоящата учебна година само 13 деца от ромската общност посещават централната сграда на детската градина, където обучението е срещу платена такса. Оставащите 100 деца на възраст 5 и 6 години се обучават без такса, но 33 от тях изобщо не са обхванати. Заради спрените детски надбавки през декември посещаемостта се е увеличила, но и сега децата не ходят редовно на детска градина. Общите проблеми са, че не знаят български език, родителите са необразовани, липсват специалисти с познания за ромската култура и бит. Към тях се наслагват и проблемите на Анезица - неблагоустроена инфраструктура, ниска здравна култура, нежелание за смесване с българската общност. Г-жа Манева настоя за стратегия на общинско ниво, включително за регулиране приема на деца с ромски произход и в други детски градини, защото в момента ромите са сегрегирани и концентрирани, а това обезсмисля образователния процес. Тя също изведе на преден план проблема с пътя за Анезица, възможностите за осигуряване на транспорт за ромските деца и по-голяма практическа насоченост на работата на местната дирекция “Социална политика”.
Г-жа Дамяна Кандева каза, че ако трябва да опише ситуацията като приказка, то това е приказка за една каручка, теглена от неправителствена организация, четирите колела на която са ромите, учебните заведения, общината и държавата. Като най-голямо постижение на проекта тя изтъкна обучението по занаяти, защото ромите имат нужда точно от това: “Ние ги заливаме със Закона на Ом и сказуеми, но не това е помощта в живота, която им е необходима. Досега слагахме 90-99% акцент върху образованието, но може би грешим и трябва да дадем на децата това, което ще им е нужно в живота”. Според нея дори след приключването на проекта е важно да продължат да се осъществяват идеите, подсказани от практиката.
В подкрепа на това прозвучаха и думите на Дора Холянова, в чиято шивашка фирма се провеждат обучения на ромски деца в рамките на проекта. Тя подчерта, че децата в Чепино и Ракитово са най-ентусиазирани от факта, че могат да занесат вкъщи това, което сами са ушили.
Много от присъстващите учители също споделиха мнение по ромските проблеми. Обща е позицията, че спешно трябва да се решат трите основни проблема на квартал Анезица: водата, пералнята и моста. За да отидат до града или на училище, живеещите в Анезица преминават през люлеещия се дървен мост, който виждате на снимката. Част от гредите липсват, защото след всеки ремонт някой ги открадва, за да си запали печката. И ако не се е изгради стабилен мост, то всички проекти за “ранна социализация и адаптация” на ромските деца просто ще потънат сред боклуците и водите на река Чепинска в района на Анезица.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай