Велинград - online - Автобусните спирки: 1/2 нови, 1/2 стари 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Автобусните спирки: 1/2 нови, 1/2 стари
Публикувано 2014-02-04 10:32:18 от Темпо

С 22 гласа “за” и 1 “въздържал се” (Пламен Мавров от ГЕРБ) Общинският съвет гласува решението за провеждане на конкурс за петна за поставяне на павилиони и автобусни спирки. Решението бе взето на 31 октомври 2013 г., но на 30 януари 2014 г. бе изменено и допълнено. Така Велинград влезе в списъка на българските градове, където успоредно със схемата за изграждане на автобусни спирки се поставят павилиони за търговска дейност на най-апетитните места и на най-ниски наемни цени. Практиката показва, че от тази схема, печелят големи фирми-монополисти, а най-губещи са местните търговци и общинските хазни. Схемата е невъзможна без политическа подкрепа - това се потвърди и във Велинград, където условията за конкурс за първи път бяха определени и съгласувани от специално избрана 7-членна комисия с участието на всички политически сили в местния парламент.

В проекта за решение бе предвидено изграждането на 9 автобусни спирки с павилиони за търговия към тях: на площада в Чепино, пред ресторант “Парадайс”, Болницата в посока Чепино, зад “Здравец” в посока Каменица, пред Горското, пред ресторант “Милениум”, площада Каменица пред читалището, пред паркинга на ул. “Юндола” и в Драгиново. Всяко от петната ще бъде с площ 12 кв.м. - по 6 кв.м. за спирка и павилон. Спечелилият конкурса ще трябва да изгради и още 3 автобусни спирки (без павилиони): на изходите на Велинград в посока Юндола и Сърница и срещу бензиностанция “Петрол”.
При обсъждането председателят на Комисията по общинска собственост Радослав Димов предложи бъдещият наемател да изгради за своя сметка още 5 автобусни спирки (без павилиони): “8 март”, “По желание”, Болницата в посока Каменица, ПГИТ “Ал. Константинов” и център Каменица. Заместник-кметът Атанаска Хрисчева заяви, че така спечелилият конкурса ще трябва да направи общо 8 автобусни спирки без павилиони и не се знае дали при тези утежнени условия някой ще дойде да участва в конкурса. Според нея когато някой дойде да прави спирки, то трябва да има интерес да си върне парите. Съветникът Йордан Аршинков изтъкна, че акцентът е върху спирките, а павилионите са бонус, за да печели търговецът.
В крайна сметка съветниците подкрепиха предложението на Р. Димов и така фирмата, която спечели конкурса, ще трябва да направи общо 17 автобусни спирки: 9 с павилиони и 8 без павилиони. Припомняме, че по данни на ОА броят на автобусните спирки във Велинград е 33, така че след гласуваното решение почти половината автобусни спирки ще останат във вида, в който са от години и пътуващите ще продължат да чакат без покрив над главите.
Началната месечна наемна цена бе определена на 6.62 лева/кв.м., а срокът за отдаване под наем е 10 години. В решението визията на бъдещите спирки и павилиони е разписана до най-малките детайли, а към скиците има и картинки точно как ще изглеждат обектите, което предварително сочи изхода от конкурса. Още повече, че според условията при равни други резултати комисията ще определи победителя съгласно визуалните проекти. Очаква се в конкурса да играе фирма “Фактор Плюс”, чието писмо за инвестиционни намерения даде старт на процедурата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай