Велинград - online - Съветниците си гласуваха двойни заплати, кметът ги препъва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съветниците си гласуваха двойни заплати, кметът ги препъва
Публикувано 2014-02-04 10:39:16 от Темпо

На сесията на 30 януари 2014 г. общинските съветници във Велинград гласуваха решение, с което увеличиха месечните си възнаграждения повече от два пъти.
Предложението бе внесено от председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова на базата на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които народните представители направиха в края на 2013 г.
Тези промени позволяват през 2014 г. общинските съветници да получават значително по-високи заплати, като размерът им се определя съобразно броя жители на общината. Подобно на колегите си от много други общини, съветниците във Велинград си гласуваха максимално възможното по закон възнаграждение в размер на 70 на сто от средната брутна работна заплата на Общинска администрация.
От името на БСП Костадин Шулев предложи месечните възнаграждения на съветниците да се равняват на 50% от средната заплата на служителите в администрацията. Той подчерта, че съветниците са тук не за да печелят пари, а за да решават проблемите на общината. При гласуването само четиримата съветници от БСП подкрепиха по-ниските заплати, а 19 съветници от всички останали политически сили се въздържаха.
С 19 гласа “за” съветниците определиха заплатите си на 70% от заплатите на администрацията плюс 20 лева за участие в специализирани органи като комисии и пари за пътни и други разноски, направени във връзка с работата им в съвета. Това решение не подкрепиха Георги Николов от ГЕРБ и съветници от БСП. Заплатата на председателя на Общинския съвет не се променя и остава равна на 90% от заплатата на кмета на общината. Промените влизат в сила от 1 януари 2014 г., реши Общинският съвет.
До момента съветниците получаваха месечни възнаграждения в размер на 30% от средната брутна заплата в Общинска администрация. Издръжката на Общинския съвет за 2013 г. е била 88 154 лева при планирани 100 690 лева, тоест съветниците са икономисали 12 536 лева. В сравнение с 2012 г. разходите на Общинския съвет през 2013 г. са били свити с около 45 000 лева, отчете председателят Дияна Кехайова.
Средствата за заплатите на съветниците не се осигуряват от държавата, а от местните приходи в общинската хазна. Това бе причина за бързата реакция на кмета Иван Лебанов, който още на следващия ден след сесията обяви, че ще върне решението за ново преразглеждане. Неговото предложение е темата да се гледа при предстоящото приемане на бюджета на 12 февруари 2014 г. Мотивите на кмета бяха огласени в разпространено от общинския пресцентър съобщение, което публикуваме отделно.
Елена Баева

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
Кметът Иван Лебанов против повишаване заплатите на съветниците
На редовното заседание на Общински съвет Велинград за месец януари общинските съветници взеха решение да увеличат работните си заплати. Решението не бе подкрепено единствено от групата на БСП. Кметът на Община Велинград Иван Лебанов обаче ще върне за преразглеждане решението им с редица мотиви, опровергаващи нуждата им от по-високо заплащане и наложителни финансови стабилизации в други сектори. Припомняме, че според чл. 45 ал. 5 от ЗМСМА, кметът има право да върне за ново обсъждане нецелесъобразните актове на общински съвет. По време на икономическа криза, при 30 процентна безработица за община Велинград, е най-малко нередно заплатите на съветниците да се повишават. Освен това според него общинските съветници не са представили параметри за това от къде ще дойде финансирането за по-големите им заплати, тъй като възнагражденията се формират от бюджета на общината. Градоначалникът заяви и, че не е възможно служители на Общинска администрация да работят по 8 часа и да получават по-ниски заплати от тези на съветниците. Той допълни, че в администрацията има служители, който получават брутна заплата под 360 лв., която не е актуализирана от 2009-та година. Заплатите на общинските служители, който работят 24 дни, полагат подписите си на важни документи, за който носят наказателна отговорност, за разлика от колектива на Общински съвет, който искат същото заплащане. “Не смятам, че е морално и справедливо от тяхна страна“, допълни кметът. Това е и размера на възнаграждението, което искат съветниците. Заплатите на местния парламент се формират на база тези на администрацията. В тази връзка градоначалникът заяви, че желае решението да бъде преразгледано, тъй като обемът работа на съветниците е далеч по-малък от този на служителите на администрацията, за да бъде заплащането им същото или по-високо. Ниски са и заплатите в здравния сектор, поддържан от общината. Нужда от повишение на възнаграждението имат и медицинските работници в учебните заведения, който също са ангажирани 8 часово. Тъй като заплатите на съветници трябва да идват от общинската хазна, да е ясно и категорично от къде ще става това при условие, че общинските приходи намаляват. Нужда от повече пари имат и работниците в общински звена, социални институции, културни институции и други. С така формулираните доводи Иван Лебанов има намерение да върне решението на съветниците още при входирането му през следващата седмица. Кметът предлага проблема да се разгледа с приемане на бюджета на 12.02.2014 г., за да може всички заинтересовани страни, поддържани от общинския бюджет, да изразят мнение.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай