Велинград - online - 1/3 избират имунизация срещу рак на маточната шийка 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

1/3 избират имунизация срещу рак на маточната шийка
Публикувано 2014-02-11 09:32:05 от Темпо

Намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени - това е основната цел на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. В Пазарджишка област програмата стартира през ноември 2012 г., а регионален координатор е д-р Зоя Шошева, главен секретар в РЗИ Пазарджик.

- Д-р Шошева, какви резултати постигна досега програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка в Пазарджишка?
- Основната целева група, подлежаща на имунизация по тази програма са 12-годишните момичета. През 2013 г. те наброяваха 1334 на територията на Пазарджишка област. По данни, отчетени пред РЗОК Пазарджик от общопрактикуващите лекари, 387 момичета са обхванати с първи прием на ваксината срещу рак на маточната шийка, или 29% от 12-годишните момичета, които през 2013 г. са проявили интерес към ваксината заедно със своите родители. Това са почти 1/3 от подлежащите. До края на 2013 г. имунизирани с трети прием, тоест с изцяло приключена имунизация, са 308 момичета.
- Наблюдава ли се промяна в нагласите на обществеността към това сериозно онкологично заболяване?
- Постигнатите до момента резултати дават основание да се направи заключение, че през 2013 г. - първата цяла година с дейности по националната програма, се промениха нагласите на обществеността в положителна посока по отношение на профилактиката на едно тежко социално-значимо заболяване, каквото е ракът на маточната шийка. За подобряване информираността на населението по програмата допринесоха съвместните усилия на институциите, които са ангажирани по проблема - РЗИ, РЗОК, РИО на МОМН, общини и др. Без активното съдействие на председателя на РС на ОПЛ д-р Кулински, всички общопрактикуващи лекари, здравни медиатори и лекари-специалисти нямаше да бъдат постигнати тези резултати. Нека се има предвид, че изборът дали да се направи ваксинация все пак е личен, тъй като тя е препоръчителна.
- Какъв е най-ефикасният начин за предпазването от болестта?
- Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка поставя сериозността на проблема в България, където всеки ден една жена умира от заболяването. Най-ефикасният начин за предпазването от болестта е комбинацията от ваксинация преди започване на полов живот и редовните профилактични прегледи от 25-годишна възраст нататък (през 3 години). Имунизацията се извършва точно в 12-годишна възраст, защото при момичетата на възраст 10-14 г. нивата на антитела като отговор към ваксинацията са 6 пъти по-високи за НРV16 и 3 пъти по-високи за НРV18, в сравнение с тези при жени от 15 до 25 год. HPV ваксините осигуряват защита до 100% срещу ваксиналните типове и проявяват кръстосана ефикасност, която пази момичетата и от неваксинални HPV типове. Комбинацията от ваксинацията и скрининга намалява заболеваемостта с 94%. Специалистите поставят акцент върху ефикасността на HPV ваксините, тяхната безопасност, дългосрочност и имуногенност.
През 2014 г. 1298 момичета на 12-годишна възраст (набор 2002) от Пазарджишка област, подлежат на имунизация срещу рак на маточната шийка. Националната профилактична програма продължава до 2016 г. Очакванията са тя да постигне благородните си цели.
РЗИ - Пазарджик

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола