Велинград - online - Как Димитър “преметна” 39 пъти полицията, представяйки се за Живко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как Димитър “преметна” 39 пъти полицията, представяйки се за Живко
Публикувано 2014-02-11 09:47:53 от Темпо

На 5 февруари 2014 г. Областната дирекция на МВР в Пазарджик започна досъдебно производство за документна измама срещу Димитър Михайлов от Велинград. Историята обаче започва с доста по-ранна дата, тъй като за дълъг период от време велинградчанинът от ромски произход е успял да измами контролните органи на полицията поне 39 пъти, представяйки се с името и ЕГН-то на своя съсед Живко Цимпарев.

Досущ като на кино измамата излиза на бял свят заради чиста случайност: край Септември Живко Цимпарев е спрян за проверка от КАТ десетина минути, след като пътните полицаи са проверили миналия малко по-рано Димитър Михайлов. Последният се оправдал, че си е забравил шофьорската книжка и другите документи и се представил като Живко Цимпарев. Точно по този начин Димитър е лъгал полицията многократно, а от своя страна полицаите вместо да изяснят самоличността му, са проявявали прекалено доверие и са писали актове и фишове на името на Живко. Нарушителят изобщо не се противял и не оспорвал глобите, защото нарушенията и сумите се трупали на чужд гръб.
Месеци преди случайността край Септември да извади на показ измамата, Живко Цимпарев преживял неприятна изненада. Оказало се, че е лишен от правоуправление заради шофиране в нетрезво състояние. Колкото и да убеждавал полицаите, че нито е карал пил, нито са го спирали и наказвали, Живко се разделил с шофьорската си книжка за 6 месеца. Тогава се усъмнил, че има нещо нередно, защото и преди му се налагало да плаща глоби, за които не знае. Тръгнал по различни инстанции, но никой не пожелал да обърне внимание на неговата история.
Първият, който се заема с проблема на Живко Цимпарев, е велинградският адвокат Румен Апостолов. Благодарение и на предишния си опит като полицай Р. Апостолов прави нужните справки в КАТ и се натъква на явно несъответствие: актовете, писани на името на Живко по повод нарушения на Димитър, са за лек автомобил “БМВ”. Такъв автомобил обаче кара Димитър Михайлов, докато Живко Цимпарев има “Опел”. Към момента с експертизи са доказани 13 такива актове, в които Д. Михайлов се е представял с данните на Ж. Цимпарев. Изискани са и оригиналите на глобите с фиш, но засега не всички са представени. В хода на съдебното производство се очаква графологична експертиза от вещо лице, която да докаже чий подпис стои под документите.
“15 години съм работил в полицията и 11 години като адвокат, но такова нещо не съм виждал”, казва Румен Апостолов. Според него делото по случая ще е тема с продължение и ще стигне до Върховния касационен съд. Едва ли някой може да прогнозира как ще завърши процесът, тъй като за момента съдебната практика по подобни дела е противоречива, а в съдебните зали много по-често “тежи” думата на полицаи, отколкото на роми.
Адвокатът припомня, че по закон актът трябва да съдържа трите имена, точен адрес, месторабота и ЕГН. Ако проверяваното лице не представи документ за самоличност, то полицията е длъжна да я изясни преди съставянето на акта. В случая такова изясняване на самоличност не е направено поне в 39 случая, в които Д. Михайлов е успял да се представи като Ж. Цимпарев. И това се е случило по пътищата на поне 3 области: Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска.
Тъй като случаят вдигна много медиен шум, говорителят на Областната полиция в Пазарджик Мирослав Стоянов коментира от телевизионния екран, че става въпрос за “една небрежност на колегите, които са извършвали проверките”. Темата бе коментирана и от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който бе категоричен, че по закон полицаите са длъжни първо да установят самоличността на проверяваните лица.
Заради описаната “небрежност” обаче Живко Цимпарев е останал половин година без шофьорска книжка и работа. Затова адвокат Румен Апостолов смята, че трябва да води дело и за причинени от държавен орган имуществени и неимуществени вреди.
В момента Димитър Михайлов излежава зад решетките друга присъда. Ако се докаже обвинението в документална измама, го грози наказание до 2 години затвор.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води