Велинград - online - Проектът “Сютка” възкръсва с воля и инат 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Проектът “Сютка” възкръсва с воля и инат
Публикувано 2014-02-11 09:56:36 от Темпо

В началото на миналата седмица (3 февруари) в сградата на общината се проведе среща, наречена предварителна, на която бяха поканени хотелиери, общински съветници, граждани. От страна на хотелиерите присъствието беше изключително слабо, имаше само един представител. На срещата бе разкрита идеята на кмета Иван Лебанов и на целия ръководен екип на общината в лицето на четиримата зам.-кметове (Г. Янчев, И. Бабучи, А. Хрисчева и Д. Салкина) за рестартиране на проекта “Сютка”.

Кметът накратко припомни близо 30-годишната сага около появата, развитието и спирането на този проект. В един от вариантите се предвиждаше леглова база за 6000 души, но постепенно тя бе намалена, а оформянето на писти с обща дължина от 28 км ще предпази гората от допълнителна сеч и ще защити природата в района. Сега основната цел е да се възобнови проектът “Сютка” и първото действие в тази посока е да се направи подписка от населението в подкрепа на това намерение. Чрез нея категорично и масово да се заяви това искане, което да бъде представено в Министерския съвет и в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Кметът Иван Лебанов предложи на присъстващите да споделят мнения, да направят предложения и да дадат идеи за проекта. Предлагаме по-голямата част от изказванията.
Тодор Енев, гл. архитект на Община Велинград: “Проектът “Сютка” имаше преди години обществено обсъждане, трябваше да се постави и екологична оценка и си спомняме, че дойдоха еколози от “Зелена България” и направо ни размазаха. После не мина Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) с намесата и на пазарджишката Регионална инспекция за околната среда (РИОСВ) и ни спряха. А иначе имаме общ устройствен план, който е одобрен от строителното министерство, но трябва да имаме и доклад от еколозите с оценка за съответствие. Без съгласието на еколозите планът не може да тръгне. От друга страна “Натура 2000” определи границите на защитените територии с растителни и животински видове. Така обитанието на глухари, на мечка с мечета и на вълчица с вълчета се оказва проблем. А през 2011 г. защитените територии бяха увеличени с още 50%. В последствие се разбра, че едно от лесничействата вади документи за държавна собственост, която е малка по площ, но е недосегаема. Това са спънките в момента – собствеността на лесничейството и от защитниците на животните.”
Екатерина Каферинова, общински съветник от Земеделски народен съюз (ЗНС): “Докато няма воля на национално ниво, няма да тръгне проектът “Сютка”. Лобитата няма да позволят. В Банско с бдения си извоюваха пистите. Предлагам първо кметът да се срещне с министър Искра Михайлова и ако се покаже воля за реализиране на проекта, да се представи и подписката. А иначе в Общинския съвет е нужно обединение по важни за обществото въпроси.”
Дияна Кехайова, председател на Общински съвет- Велинград, от ПП ГЕРБ: “Действително този проект трябва да бъде кауза за всички политически сили. Имам обаче някои основания да бъда песимист. Кое е реалистично за проекта “Сютка? Кои са факторите, за да се заемем с този проект?”
Иван Лебанов: “Имаме природните дадености! Имаме и вече проявен интерес от инвеститори като Корпоративна търговска банка (КТБ) и от “Лукойл”. И да разсея съмненията, че се търсят политически цели заради наближаващите евроизбори. Няма нищо такова! Та нали всяка година има някакви избори! Не съм съгласен с г-жа Каферинова, смятам, че първо трябва да се започне с подписката, а после да се правят срещи с министри. Трябва да проявим воля и инат, за да реализираме проекта.”
Борис Голомехов, управител на ВКТВ – Велинград: “С проекта “Сютка” ние ще превъзхождаме другите курорти. Икономически лобита и лобитата на останалите курорти влияят да не се случи “Сютка”. Спомняте ли си с какви луксозни автомобили и бусове дойдоха от “Зелени Балкани”? Явно ще имаме среща със “зелена” мафия и “зелен” рекет. Нека се провери и какво се случва с регистрираното преди години “Сютка” АД? И едно предложение - да се изготви план за действие в кратки срокове, да се знае какво да се прави в най-близко бъдеще.”
София Ключкова, председател на Инициативен комитет (ИК) “Да поработим за Велинград”: “Доказали сме, че не можем да бъдем единни, спрете с “наши” и “ваши”, обединете умните и можещите, които ще предложат нови идеи. Имаме ресурс, но не го използваме. За този проект има противоречиви мнения. Дали природата няма да бъде заплашена, както глухарите и другите животни? Какво ще спечели градът от “Сютка”? Сега няма “Сютка” и хотелите са пълни. Къщите на хората са празни, не се наемат квартирите, за това трябва да се помисли.”
Ангел Гончев, управител на хотел “Енира”: “Не бива да се политизират тези проекти, защото те са свежа глътка въздух. Във Велинград се развива като бизнес главно хотелиерството. С проекта “Сютка” ще се съживи малкият и средният бизнес, ще има търсене на квартири, на по-малки семейни хотели, ще се ползват и по-малките магазини и заведения.”
В края на срещата кметът Иван Лебанов заяви намерението си такива събирания и обмен на мнения и предложения да се осъществяват поне веднъж месечно. На следващата среща ще бъдат поканени и представители на Община Ракитово, която също е заинтересована от проекта “Сютка” и на нейна територия се намират по-голямата част от планираните обекти.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води