Велинград - online - 125 идеи в чест на юбилея 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

125 идеи в чест на юбилея
Публикувано 2014-02-18 08:17:23 от Темпо

Велинградското ОУ “Неофит Рилски” в кв. Чепино ще отбележи по подобаващ начин 125 години от основаването на учебното заведение. Нa 1 ноември в далечната 1889 г. то става още едно гнездо за наука и просвета в чепинския край след училищата в Каменица и Лъджене. Денят на празника, в който ще се чества юбилеят, е 6 юни, а дотогава ще кипи трескава подготовка за тържеството и провеждане на редица събития с ангажиране на учители, ученици, родители и обществеността.

В началото на март започва реализирането на многобройни идеи с родолюбива насоченост за отбелязване на юбилея, като целта е техният брой да достигне до числото 125, колкото са годините на училището. Една от идеите е свързана с проучване на будни, стари чепински родове, които са допринесли по някакъв начин за развитието на просветното дело в Чепино. От друга страна учениците ще могат да изработят родословни дървета и на своите родове, като съберат данни и факти от баби, дядовци и други роднини. В тази връзка се подготвя издаването на малка книжка, в която под формата на приказка с подходящи текстове и снимки ще се направи кратък исторически преглед на чепинския край от дълбока древност до наши дни. Последните няколко листа на книжката ще останат празни, за да могат децата да ги попълнят с данни за техните родове. Ще бъде прикрепен и диск с електронен вариант на своеобразния кратък урок по история. В тази посока усилено работи и училищният клуб “Минало и традиции на моя роден край” по проект УСПЕХ с ръководител Юлияна Фъртунова. Децата отдавна събират снимки, стари предмети, документи и факти за предишни периоди и събития.
Предвидени са и поредица от изложби, които ще бъдат подредени в сградата на училището. Първата от тях ще представи историята на образованието в Чепинското корито, друга е предвидена като етнографска експозиция на събрани предмети от стария бит на хората като съдове, инструменти, облекла, везани и тъкани кърпи, престилки, покривки, народни носии и др. Специална изложба ще има и с изработените родословни дървета, които учениците ще представят. Свои сувенири от дърво и рисунки ще изработят учениците, за да допълнят с още експонати изложбите.
Инициативата на ОУ “Неофит Рилски” не би се осъществила в пълна степен без съдействието и общите усилия на други институции като ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1906”, библиотеката към читалището, пенсионерския клуб, Историческия музей, както и активни граждани. От ръководството на учебното заведение се обръщат и към местните велинградски краеведи, които са проучвали и изследвали чепинския край и могат да дадат своя принос за отбелязването на юбилея. Краеведите са добре дошли в училището, за да споделят своите знания, данни и материали. Така ще потвърдят истината, че написаното и спомените остават само тогава, когато се предадат на идващите поколения.
Ръководството на ОУ “Неофит Рилски” - Велинград е готово да приеме всички добри и интересни предложения и идеи за отбелязване на 125-годищния юбилей, както на среща в учебното заведение, така и с писма на електронната поща: е_school@abv.bg и на телефони 0359 5 23 09 и 0359 5 54 75. Сайтът на училището е: http://nrilski-velingrad.webnode.com, на който също могат да се споделят мнения.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай