Велинград - online - Политически сметки пак орязаха парите за озеленяване на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Политически сметки пак орязаха парите за озеленяване на Велинград
Публикувано 2014-02-18 08:21:39 от Темпо

На заседанието на Общинския съвет на 12 февруари бяха приети бюджетът и програмата за капиталови разходи на община Велинград за 2014 г.
Бюджетът за 2014 г. възлиза на 20 559 765 лева, от които 12 445 649 лева са държавна субсидия, а 8 114 116 лева са очакваните собствени приходи на общината. Кметът Иван Лебанов каза, че предложенията бюджет се основава на реалистична прогноза за собствените приходи и консервативна политика на разходите и чрез него общината ще работи по трите си основни приоритета: социална политика, инфраструктурни проекти и стабилна финансова политика.
Според съветника Реджеп Ходжов за първи път в рамките на мандата се гласува реалистичен бюджет и е по-добре да е ясно, че няма пари, отколкото очакванията да бъдат излъгани.
От групата на ГЕРБ Йордан Аршинков предложи от перото за озеленяване да бъдат взети 145 000 лева и тази сума да бъде прехвърлена в капиталовата програма. Това е “нелеко решение”, но средствата в капиталовата програма са крайно недостатъчни, мотивира се Й. Аршинков. (Да припомним, че преди година по същия начин, след гласуване на ГЕРБ и ДПС, близо 300 000 лева от парите за озеленяване бяха прехвърлени към капиталовата програма.)
Първи срещу новото предложение реагира кметът Иван Лебанов. Той припомни на съветниците, че тази година капиталовата програма е завишена с 1 милион лева и че ако отново вземат от парите за поддръжка на парковете във Велинград, съветниците ще влязат в конфликт с гражданите. Доста от хората, които присъстваха в залата, показаха несъгласието си да се намалят парите за озеленяване.
Реджеп Ходжов прогнозира крайния резултат от гласуването с репликата, че има договорка между двете големи групи съветници (ГЕРБ и ДПС). Същото бе и мнението на Александър Гагов, който подчерта, че ако Велинград няма приходи от туризъм, то няма да има и пари за развитие на селата в общината. Екатерина Каферинова настоя преди да се вземат парите от озеленяването ясно да бъде казано за какво ще бъдат разпределени. На това Й. Аршинков отговори: “Искаме да разместим едни 148 000 лева по наше виждане” и направи предложение от издръжката на общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” да се вземат 3000 лева за вентилационна система на Закрития плувен басейн. Съветникът от ДПС Али Мареков от своя страна постави въпрос защо с пари от капиталовата програма се погасяват стари задължения и се наложи Петър Кондев от ОА да обясни на съветниците, че в програмата винаги се залагат разплащания за предходни години и че това “не е изключение, а действителност, която няма как да избегнем”.
“Договорката е ясна! Някои не ми вярват, че това тук е цирк “Балкански”, но е точно това. Намерете общия тон, нека има компромиси. Ако мислите да разпердушините бюджета и капиталовата програма, за мен няма място в тази зала”, каза кметът Иван Лебанов и пак призова да не се пипат парите за озеленяване. Тома Пачалов го подкрепи, че от години Велинград се слави със своята чистота и зеленина. От името на БСП той апелира да не се приема предложението на ГЕРБ. При гласуването обаче с 16 гласа “за” от ГЕРБ и ДПС и 4 против предложението 145 000 лева от озеленяването да бъдат прехвърлени в капиталовата програма бе прието. Не бе прието обаче предложението да се вземат 3000 лева за вентилационна система на покрития басейн.
В този момент голяма група граждани напусна залата, изразявайки възмущението си от договорките между съветниците. Общото им мнение изрази Мария Къдреева: “Тук се коват законите на общината, но гражданите си тръгнаха възмутени. Гордеем се със зеленината на Велинград. За армията пенсионери във Велинград парите в бюджета са орязани. Вие орязахте ли си наполовина заплатите? Вашите майки и бащи са в пенсионерските клубове, защото няма къде другаде да отидат с тези ниски пенсии!” В отговор председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова призова да не се спекулира със заплатите на съветниците.
Сблъсъците продължиха и при приемането на капиталовата програма, която и тази година не бе гледана предварително в комисиите. Разпределението на спорните 145 000 лева бе предложено от Йордан Аршинков, като предварително се реши 105 000 лева за ремонти на улици да бъдат разплатени не от целевата субсидия, а от собствени приходи. Това е лоша новина за изпълнителите на ремонтите, тъй като за разлика от гарантираната целева субсидия собствените приходи съвсем не са толкова сигурни. Очаквано взетите от озеленяването пари бяха насочени към кметства като Кръстава, Рохлево, Бирково, Сърница и др. Петър Кондев изрази съмнения, че заложените пари няма да стигнат за конкретните обекти, на което Й. Аршинков отговори: “Да се добави, пък като не стигнат парите, не стигнат”. Несъгласие, че се действа на принципа “Идват избори - дайте пари” изказа София Ключкова. Иван Лебанов също каза, че очакваното се случва и призова съветниците в условията на криза да заделят 50% от своите заплати за пенсионерските клубове в общината.
Двете големи политически групи все пак приеха две предложения на колегите си. Костадин Шулев предложи и бе прието в капиталовата програма да бъдат включени 5000 лева за проект и вентилационна система на Закрития басей. По предложение на Васил Аврамов бяха заделени 20 000 лева за направата на дървен покрив на Зала на мира, тъй като покривът на читалището е в окаяно състояние и тече.
В края на финансовата сесия съветниците приеха, че максималният размер на общинския дълг в края на 2014 г. ще възлиза на 6 291 322 лева. На рождения си ден главният финансист Филип Ангелов благодари за гласуването на бюджета и напомни, че субсидията ще бъде изпълнена на 95%, но няма яснота дали общината ще си получи останалите 5%.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай