Велинград - online - Съветниците: Това са малко пари за нашия труд 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Съветниците: Това са малко пари за нашия труд
Публикувано 2014-02-18 08:25:06 от Темпо

На кратка извънредна сесия на 10 февруари общинските съветници потвърдиха решението, с което увеличиха месечните си възнаграждения от 30% на 70% от средната заплата в Общинска администрация (ОА). Решението бе върнато от кмета Иван Лебанов, но нито той, нито представител на ОА дойде на сесията, за да защити тезата за по-ниски заплати в условията на криза.

Съветниците бяха рядко единодушни, че трудът им е недооценен, а хората са останали с погрешното впечатление, че те получават много пари. Реджеп Ходжов подари на вестник “Темпо” фишовете за заплатата си като съветник за ноември и декември 2013 г. От тях е видно, че преди увеличението възнаграждението на съветниците е било 154 лева, а в графата за отработени дни е записано “4 дни”. Така и не стана ясно колко точно ще получават след увеличението, което е повече от два пъти. За неяснотата бе обвинен кметът, който отказал да дава до 5-то число на месеца исканата от съветниците справка за средната работна заплата в ОА, тъй като по закон няма такова изискване. Съветниците изразиха съмнения, че справката не се дава, защото от нея ще излязат наяве много високи заплати на общински служители.
Самооценката на съветниците най-добре се вижда от техните изказвания:
Йордан Аршинков, ГЕРБ: Кметът не е прав. Подценява се нашата работа като общински съветници и времето, което отделяме за обществени нужди. Ако кметът беше толкова загрижен за икономии в общинския бюджет, нямаше да имаме четирима заместник-кметове. При формиране на средната работна заплата от ОА умишлено изваждат заплатите на заместник-кметовете, а включват заплатите на чистачки и пазачи, което е подигравка с нашия труд. В Пловдив, Стара Загора и други общини съветниците взимат заплати по 1300 лева - с какво тяхната работа се различава от нашата?! Новите ни заплати от 300 и няколко лева не са достатъчни.
Реджеп Ходжов, НП: Наистина увеличението на заплатите ни е два пъти и половина, но гражданите остават с погрешното впечатление, че взимаме по 1000 лева. В новия бюджет увеличението и заложено и няма да е повече от 35 000 лева - тоест икономиите, които Общинският съвет е направил, са повече от увеличението на заплатите. От началото на мандата само на една сесия сме били 29 съветници, в комисиите също постоянно има отсъстващи и тези икономии се отразяват в общия бюджет.
Александър Гагов, “Заедно за Велинград”: Трябва да се знае, че не са изплатени нито лев командировъчни на съветниците, които пътуват, а едно слизане до Велинград е 25 лева. Ако цялата отговорност за съдбата на общината лежи на нашите плещи, кой ни завидя на тази сума?! Ние взимаме по-малко от охранител или санитарен работник. Нашият труд е сведен до толкова ниска оценка, а ние всички си даваме нервите и здравето за тази община. Оляха се да се хранят от тази тема.
Бельо Мандраджиев, ДПС: Общинският съветник не работи само 3-4 дни в месеца. Изчислил съм, че са ми нужни 12 дни, за да се запозная с материалите по всички точки в дневния ред. Би трябвало осигуровките, които ни се внасят, да не са за 3 дни, а за целия чесец.
Янко Денизов, ГЕРБ: На сайта на общината се цитират думите на кмета, че за общината 2013 е успешна година. Щом има положителен ръст, то и ние би трябвало да имаме принос. Точно след 1 месец кметът обръща думите си на 180 градуса и говори за криза.
Васил Аврамов, БСП: Тук всеки общински съветник е дошъл по избор. Всеки от нас има професия. Аргументът е, че искаме да оценим труда си по-високо, но преди всичко тук сме като обществени личности. Нека на фона на толкова трудната ситуация да не сме и ние в тежест на общината.
Златко Златанов, “Общество за нова България”: Да видим каква е практиката в България - има съветници с по 1200-1300 лева заплата. Това все пак е труд, който трябва да се възнагради. По-добре законно, отколкото под масата. Това са малко пари за труда, който се влага от Общинския съвет. Тук на всяко решение си слагаш подписа и ние трябва да мислим как общината да изкарва повече пари.
Пламен Мавров, ГЕРБ: Да се замислим защо е затънала общината и при чие ръководство явно не си върши работата. Има общини, в които е направено нещо, а тук само се казва, че няма пари. Ръководството да се замисли: ако не могат да се справят, да си дадат оставките и градът да тръгне нагоре с млад кмет.
С 18 гласа “за” увеличението на заплатите бе потвърдено, против решението гласува единствено Васил Аврамов, а Александър Гагов гласува “въздържал се”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай