Велинград - online - Съветниците: Това са малко пари за нашия труд 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съветниците: Това са малко пари за нашия труд
Публикувано 2014-02-18 08:25:06 от Темпо

На кратка извънредна сесия на 10 февруари общинските съветници потвърдиха решението, с което увеличиха месечните си възнаграждения от 30% на 70% от средната заплата в Общинска администрация (ОА). Решението бе върнато от кмета Иван Лебанов, но нито той, нито представител на ОА дойде на сесията, за да защити тезата за по-ниски заплати в условията на криза.

Съветниците бяха рядко единодушни, че трудът им е недооценен, а хората са останали с погрешното впечатление, че те получават много пари. Реджеп Ходжов подари на вестник “Темпо” фишовете за заплатата си като съветник за ноември и декември 2013 г. От тях е видно, че преди увеличението възнаграждението на съветниците е било 154 лева, а в графата за отработени дни е записано “4 дни”. Така и не стана ясно колко точно ще получават след увеличението, което е повече от два пъти. За неяснотата бе обвинен кметът, който отказал да дава до 5-то число на месеца исканата от съветниците справка за средната работна заплата в ОА, тъй като по закон няма такова изискване. Съветниците изразиха съмнения, че справката не се дава, защото от нея ще излязат наяве много високи заплати на общински служители.
Самооценката на съветниците най-добре се вижда от техните изказвания:
Йордан Аршинков, ГЕРБ: Кметът не е прав. Подценява се нашата работа като общински съветници и времето, което отделяме за обществени нужди. Ако кметът беше толкова загрижен за икономии в общинския бюджет, нямаше да имаме четирима заместник-кметове. При формиране на средната работна заплата от ОА умишлено изваждат заплатите на заместник-кметовете, а включват заплатите на чистачки и пазачи, което е подигравка с нашия труд. В Пловдив, Стара Загора и други общини съветниците взимат заплати по 1300 лева - с какво тяхната работа се различава от нашата?! Новите ни заплати от 300 и няколко лева не са достатъчни.
Реджеп Ходжов, НП: Наистина увеличението на заплатите ни е два пъти и половина, но гражданите остават с погрешното впечатление, че взимаме по 1000 лева. В новия бюджет увеличението и заложено и няма да е повече от 35 000 лева - тоест икономиите, които Общинският съвет е направил, са повече от увеличението на заплатите. От началото на мандата само на една сесия сме били 29 съветници, в комисиите също постоянно има отсъстващи и тези икономии се отразяват в общия бюджет.
Александър Гагов, “Заедно за Велинград”: Трябва да се знае, че не са изплатени нито лев командировъчни на съветниците, които пътуват, а едно слизане до Велинград е 25 лева. Ако цялата отговорност за съдбата на общината лежи на нашите плещи, кой ни завидя на тази сума?! Ние взимаме по-малко от охранител или санитарен работник. Нашият труд е сведен до толкова ниска оценка, а ние всички си даваме нервите и здравето за тази община. Оляха се да се хранят от тази тема.
Бельо Мандраджиев, ДПС: Общинският съветник не работи само 3-4 дни в месеца. Изчислил съм, че са ми нужни 12 дни, за да се запозная с материалите по всички точки в дневния ред. Би трябвало осигуровките, които ни се внасят, да не са за 3 дни, а за целия чесец.
Янко Денизов, ГЕРБ: На сайта на общината се цитират думите на кмета, че за общината 2013 е успешна година. Щом има положителен ръст, то и ние би трябвало да имаме принос. Точно след 1 месец кметът обръща думите си на 180 градуса и говори за криза.
Васил Аврамов, БСП: Тук всеки общински съветник е дошъл по избор. Всеки от нас има професия. Аргументът е, че искаме да оценим труда си по-високо, но преди всичко тук сме като обществени личности. Нека на фона на толкова трудната ситуация да не сме и ние в тежест на общината.
Златко Златанов, “Общество за нова България”: Да видим каква е практиката в България - има съветници с по 1200-1300 лева заплата. Това все пак е труд, който трябва да се възнагради. По-добре законно, отколкото под масата. Това са малко пари за труда, който се влага от Общинския съвет. Тук на всяко решение си слагаш подписа и ние трябва да мислим как общината да изкарва повече пари.
Пламен Мавров, ГЕРБ: Да се замислим защо е затънала общината и при чие ръководство явно не си върши работата. Има общини, в които е направено нещо, а тук само се казва, че няма пари. Ръководството да се замисли: ако не могат да се справят, да си дадат оставките и градът да тръгне нагоре с млад кмет.
С 18 гласа “за” увеличението на заплатите бе потвърдено, против решението гласува единствено Васил Аврамов, а Александър Гагов гласува “въздържал се”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола