Велинград - online - Рекорден брой производители на петия Събор на виното 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Рекорден брой производители на петия Събор на виното
Публикувано 2014-02-25 09:33:08 от Темпо

През 2010 г. за първи път беше проведен Събор на домашните вина, а на 19 февруари 2014 г. за пета поредна година велинградският Клуб на виното организира събитието, което събира производители на домашни червени вина в нашия край. Домакин, както и през миналата година, стана заведението ”Марена” (Киселия) , където бяха създадени всички необходими условия за провеждане на дегустацията. 26 местни производители, което се оказа рекорден брой участници, представиха своите домашни вина, за да бъдат оценени и класирани според техните качества, както изисква конкурсният характер на винения събор.

Регламентът на конкурса се отнася до спазването на няколко задължителни условия за участие, които изискват виното да е получено от грозде реколта 2013 г., да е младо, направено тази зима и това да е станало във Велинград. Тази година бе добавено още едно условие - присъствие на производителя на виното или на негов представител. Бяха взети всички мерки за осигуряване на пълна дискретност и невъзможност да се разбере кой е собственикът на виното.
Тричленното жури в състав: Александър Гайдев - местен производител на домашно вино и дегустатор, Красимир Дерменджиев и Васил Дерменджиев - търговци на спиртни напитки, в продължение на повече от 2 часа дегустираше вината на участниците и определяше най-доброто от тях според аромата, цвета и вкусовите му качества. Активна помощ в работата на журито предостави Петко Канев, който се грижеше да осигури реда при дегустацията.
По утвърдена вече традиция журито подходи професионално и започна дегустацията като раздели отделните вина на серии от по 4 бутилки. От всяка серия се избираха 1 или 2 бутилки, които продължаваха напред. На финалната права останаха 3 вина, които определиха призовата тройка. Качествата на тези вина явно бяха близки едно до друго и журито се затрудни в определянето на най-доброто. В крайна сметка надделя виното с най-дълъг остатъчен вкус.
Организаторите на събора от Клуба на виното бяха подготвили специални грамоти за класираните от 1-во до 10-то място, а за първите трима имаше и предметни награди с добавка - бутилка вино от бутикова изба.
За победител с най-добро вино бе определен Георги Навяков, който получи като награда и професионален мъстомер (уред за измерване на т.н. мъст - течен продукт от прясно грозде) . Неговото вино е получено от комбинация на сортовете грозде каберне и мерло. На второ място бе класирано виното на миналогодишния победител Атанас Палигоров, който бе награден с винарски комплект. Третото място беше спечелено отново от Атанас Палигоров с другото му вино, за което получи още винарски принадлежности. Регламентът позволява един винар да участва в конкурса с повече вина, стига те да са получени от различни сортове грозде.
Категоричното заключение на журито беше изразено от Александър Гайдев, който сподели общото мнение, че с всяка следваща година се забелязва подобряване в качествата на предлаганите донашни вина. А това е потвърждение на доказания с времето факт, че във Велинград има подходящи природни условия, за да се прави добро, пивко вино.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води