Велинград - online - Маски и маскарадни игри гонят зли духове 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Маски и маскарадни игри гонят зли духове
Публикувано 2014-02-25 09:35:40 от Темпо

Голямата зала на Историческия музей посрещна ученици от всички училища на града ни, дошли на 18 февруари за откриването на изложбата на Регионалния исторически музей - Пазарджик “Маскарадни игри в Пазарджишко”.

Преди откриването учениците от ОУ “Христо Ботев”, водени от своята учителка по история Илка Боянова и с помощта на етнолога на музея Георги Куманов, участваха в работилница и изработиха маскарадни шапки и маски, с които впечатлиха не само гражданите, но и своите връстници от ОУ “Неофит Рилски”, СОУ “Св.Св.Кирил и Методий”, СОУ “Васил Левски” и ПГИТ “Алеко Константинов”.
Директорът Снежана Велева посрещна гостите на музея с думите: ”Кокичетата цъфнаха, слънцето е усмихнато и весело и топлият вятър ни води пролетта, значи е време за почистване на къщи и дворове и за прогонване на мрака и злите духове. За тази цел сме поканили да ни гостува изложбата на РИМ Пазарджик “Маскарадни игри в Пазарджишко”.
Етнологът на музея Георги Куманов сподели,че изложбата отваря широко вратата към работилницата за изработването на маскарадни маски, с които децата на града ни ще се включат в маскарадно шествие по време на Голямата гаганица на Сирни заговезни, като така ще се възроди и в нашия град забравената традиция.
За представянето бяха дошли директорът на РИМ Пазарджик г-н Хаджийски, главният уредник Вася Гергинова и етноложката Мария Йорданова, която е и автор на изложбата. Тя разказа историята на маскарадните игри в Пазарджишко и напомни, че такива са се играли не само през зимата и пролетта, но и през есента. Изложбата разглежда зимните и пролетните игри в част от селищата на област Пазарджик. Тя описва и представя зимните маскарадни игри и костюми, които се изпълняват през така наречените “мръсни дни” от Коледа - 25 декември до Ивановден - 7 януари в селищата Варвара, Главиница, Овчеполци, както и пролетните обичаи с маски на Сирни Заговезни в Лесичево, Калугерово, Церово, Бъта, Попинци и Виноградец. Саморъчно изработените маски носят различни наименования: “сурати” във Варвара, ”очила” в Лесичево, ”образ” в Церово, ”омяс” във Виноградец и са нашите посредници и мост към световете. Маските и костюмите са тези, които веднъж облечени, превръщат носещите ги в “нещо друго”. Маскираните придобиват нови сили и осъществяват връзка с “отвъдния”, ”другия” свят, от където трябва да измолят благодат за живите и с действията и танците си да доведат до уравновесяване на Космоса, като прогонят лошото и мрака.
Гостуващата изложба “Маскарадни игри в Пазарджишко” откри зам.-кметът Исмет Бабучи, а дамите от Културния клуб на пенсионера в Чепино внесоха допълнително настроение и смях с изпълнените от тях шеговити песни.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води