Велинград - online - Архитекти определиха музея в Дорково за сграда на 2013 г. 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Архитекти определиха музея в Дорково за сграда на 2013 г.
Публикувано 2014-02-25 09:37:43 от Темпо

Откритият през есента на 2013 г. нов музей в Дорково беше избран за сграда на годината в четвъртото издание на наградите на архитектурна група WhAT Association (WhATA). Плиоценският парк се наложи в конкуренцията на четири сгради в столицата.

WhATA е група, създадена през 2005 г. от четиримата млади архитекти Анета Василева, Жана Стоилова, Николай Ангелов и Христо Говедаров - носители на Сцепиалната награда от международния студентски конкурс в Берлин. За четвърта година архитектурната група пресява постиженията на архитектурата и определя победители в различни раздели.
В сайта си организаторите на конкурса посочват за музея в Дорково, че той е като сблъсък на два свята: светът на архитекта, който идва с идеалната си визия, и светът на местните, които слагат контактите, пейките и кошчетата. А решението си да определят сградата за победител в конкурса аргументират така:
“Палеонтологичният музей в забутаното родопско село Дорково е категоричната изненада на тази архитектурна година. Появи се изневиделица по някое време през есента и впечатли съвсем оправдано със скандинавска естетика, семпла форма и фотогеничен силует.
Куполообразната постройка маркира световноизвестно (оказа се) находище на праисторически фосили (от началото на плиоценската геоложка епоха, ако държите да сме съвсем коректни). Още през 80-те години на миналия век били осъществени първите френско-български разкопки там.
Днес находките най-после са експонирани в сградата на новия музей, който според нас има потенциала да привлича не само любители на природните науки, но и на архитектурата. А архитектурният туризъм определено е новост у нас.
В тази връзка се сещаме за една статия, на която попаднахме в някакъв съботен брой на в-к “Труд” Най-безсмислено изхарчените пари от евросубсидии, в която на първо място грееше музеят в Дорково. Ами не, не са безсмислено похарчени точно тези пари. Крайно време е качествена архитектура да започне да се появява и в дълбоката българска провинция. Значи в Швейцария можело дизайнерска тоалетна от видим бетон навръх прохода Симплон или пък минималистично арт кафене до краварника в Мерано, Южен Тирол, а у нас не може музей в Дорково, така ли?”
Да кажем и ние “Честито” за наградата и да припомним, че оригиналната сграда на музея в Дорково е дело на младия архитект Явор Йорданов.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай